Dalmacija Split

Dica jašu dinosaure u 'Spaladium Areni’

Spaladium Arena posljednja se dva dana pretvorila, na sreću svekolike dječice, u jurski park u malom.

Naime, u tijeku je izložba dinosaura u organizaciji tvrtke „Dinopark“ iz Poreča, koja je uspjela vjerno dočarati izgled ovih starih izumrlih gmazova, koji su živjeli na našem planetu prije 150 milijuna godina.

Svi su eksponati u prirodnoj veličini i pokretni, tako da je doživljaj zaista neponovljiv kad ih čujete kako se glasaju, miču očima, rukama, nogama, vrte glavama i repovima...

Svaki primjerak je svojevrstan unikat, i to prilično skupi unikat, jer cijena najvećeg iznosi čak 70 tisuća eura!

Dječica su nestrpljivo čekala svoj red kako bi iz prve ruke iskusila kakav je osjećaj jahati dinosaure, a na raspolaganju su im bila tri primjerka, od kojih su posebno bili oduševljeni popularnim T-rexom.

I sedmogodišnji Roko Čupić nije propustio priliku naći se u „sedlu” drevnog reptila.

- Super mi je bilo jahati T-rexa. Imam doma i knjige o dinosaurima, a gledao sam i film – pohvalio nam se odmah dječak. Glavne „zvijezde” izložbe rado su pozirale brojnim posjetiteljima, s obzirom da su fotoaparati stalno škljocali, jer su svi htjeli sačuvati uspomenu na posjet ovih vremešnih giganata Splitu.
Franko Silva, tehnički direktor tvrtke „Dinopark“, kazao nam je kako je u Splitu samo dio izložbe – ukupno 25 eksponata, jer nekoliko golemih primjeraka u Funtani pored Poreča, gdje se nalazi stalni postav, nisu mogli transportirati.

- Sama ideja o ovakvoj izložbi rodila se, naravno, nakon filma „Jurski park“, a posljednjih pet godina bavimo se njezinom realizacijom. Prošle smo godine našli tvrtku koja nam je omogućila pokretne mehanizme u dinosaurima, a sljedeće godine otići ćemo i korak dalje pa ćemo posjetiteljima ponuditi i dva dinosaura s kojima će moći daljinski upravljati! – kazao nam je Silva.

O turneji, kaže, uopće nisu razmišljali, ali velika zainteresiranost ljudi u Zagrebu motivirala ih je da krenu do Splita, a nakon našega grada posjetit će još Zadar i Rijeku.

Osim same izložbe, djeci je na raspolaganju besplatni lunapark, vlakić i dino-kino, te gumeni dvorci i tobogani. Paralelno s izložbom, na velikom displeju vrti se dokumentarac o ovim izumrlim divovima, tako da izložba, osim zabave za cijelu obitelj, ima svoju i edukativnu stranu.

Izložba je otvorena još danas te u ponedjeljak od 10 do 20 sati. Cijena ulaznice je 60 kuna za odrasle te 40 kuna za djecu.

n. lulić

Naslovnica Split
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last