Dalmacija Split

stvaraju vrhunske kadrove

Velika obljetnica perjanice splitskog sveučilišta: Medicinski fakultet proslavio četiri desetljeća rada

stvaraju vrhunske kadrove

Velika okrugla obljetnica, čak četiri desetljeća cjelovitog rada, slavila se danas na splitskom Medicinskom fakultetu (MEFST).

Proslavi su, uz aktualno vodstvo MEFST-a, prisustvovali i pojedini bivši dekani i prvi profesori Fakulteta - prof. dr. sc. Livio Balarin, prof. dr.sc. Stipan Janković, prof.dr.sc. Matko Marušić, prof. dr. sc.Mladen Boban i prof.dr.sc. Ivo Banović, liječnici koji su započeli studij Medicine baš u godinama njegova osnutka (1979. i 1980.), te su zato primili jučer zahvalnice, kao i brojni drugi uzvanici.

Sadašnji dekan, prof.dr.sc. Zoran Đogaš naglasio je kako je, prema izvješćima više svjetskih agencija, Sveučilište u Splitu lani ocijenjeno najuspješnijim u RH i u regiji, a velik dio zasluga za takav status pripada istraživačkim skupinama upravo s Medicinskog fakulteta. U 2017. i 2018. godini imali su preko 9.000 citata i 21 obranjenu doktorsku disertaciju.

- Čast mi je bila studirati Medicinu u Splitu, a sve što su prethodni dekani napravili, meni je dužnost nastaviti. MEFST trenutačno ima projekte u vrijednosti od 55 milijuna kuna. Radimo tako na uređenju novog prostora za nastavu iz Kliničkih vještina i razmatramo mogućnost izgradnje i uređenja novog cjelovitog Simulacijskog centra. Dobili smo projekt Internacionalizacije za izradu programa Ljetnih škola za unaprjeđenje svih naših studijskih programa. Napreduje i akcijski plan za studij Dentalne medicine, a intenziviraju se i planovi za osnivanje studija Farmacije na engleskom jeziku - pohvalio se Đogaš napomenuvši kako je glavni cilj, ipak, izgradnja sveučilišne bolnice te da se sigurno k tome ide.

Kvalitetan kadar

Splitski Medicinski fakultet trenutačno pohađa i 300 stranih studenata, među kojima ih je najviše iz Njemačke, a potom iz Norveške.

- Moram reći da nismo radili nikakav PR da ih privučemo, sami su nam došli što dovoljno govori o ugledu Fakulteta - izjavio je jučer dekan.

Posebno emotivna obraćanja okupljenima na proslavi četrdesete obljetnice cjelovitog rada Medicinskog studija u Splitu imali su bivši dekan Matko Marušić i ravnatelj splitskog KBC-a, prof.dr. Julije Meštrović.

Marušić je izjavio kako je dan proslave ne samo svečan, nego i radostan, te se u šaljivom tonu ispričao svima onima koje je rušio na ispitima. Prema njegovim riječima, MEFST ima izuzetno kvalitetan kadar koji piše vrhunske članke.

- Kad gledamo naše živote koji nisu bili ni lagani ni bezopasni ni uvijek uspješni, onda ja kažem "Hvala ti Bože, bio je to dobro obavljen posao" - kazao je Marušić.

Splitska bolnica ne bi bila ni približno dobra da nije Medicinskog fakulteta i obrnuto, naglasio je Julije Meštrović, ravatelj KBC-a Split koji je i najveća nastavna baza MEFST-a.

- KBC ima velike strateške planove, odvažni smo i u tome ćemo ustrajati. Vama želim zahvaliti na svakoj minuti u noćnom dežurstvu i svakoj boli koju proživljavate u svom radu. Ako nekad dvojite o smislu svega toga reći ću vam da jedino to stvarno ima smisla - poručio je okupljenima Meštrović.

Naslovnica Split