Dalmacija Split

DENMONŠTRANCJUN

Stanari Bačvica 'probili': Sutra ćemo prosvjedovat! Nova prometna regulacija nam izlazi na uši! Ne spavamo cilo lito, sav promet i kaos su doveli isprid naših vrata! 

DENMONŠTRANCJUN
Elio Bulić, Antiša Truta i Veljko Popović ukazuju na problem stalnih kašnjenja autobusa i problematičnog prolaska vozila hitnih službi
Elio Bulić, Antiša Truta i Veljko Popović ukazuju na problem stalnih kašnjenja autobusa i problematičnog prolaska vozila hitnih službi

Privremena prometna regulacija kroz Gradsku luku koja je uvedena polovicom lipnja nije oduševila stanovnike Bačvica, ali imali su razumijevanja i znali su da moraju to istrpjeti zbog turističke sezone.

Kad su nedavno čuli da gradska uprava gleda na privremeno rješenje kao idealno i (potencijalno) trajno, "pukao im je film" i odlučili su reagirati. Zbog prometnog kaosa organiziraju prosvjed koji bi se trebao održati u subotu, 31. kolovoza, u 10.30 sati na spoju Jadranske ulice i Trga Mihovila Pavlinovića.

- Famozna regulacija rasteretila je ulazak u grad, ali je zato blokirala izlaz i stalno svjedočimo prometnom kolapsu. Mi ne spavamo cijelo ljeto, jer su skoro cijeli gradski promet doveli ispred naših kuća. Sve prolazi preko nas i naših leđa. Ovo je više nepodnošljivo - prepričava Elio Bulić svoju, kako kaže, ovoljetnu agoniju, jer se pod njegovim prozorom nalazi i privremena autobusna stanica.

Vozači s Bačvica čupaju kosu: zbog novog režima prometa u splitskoj luci građani ostali bez čak 42 parking mjesta!

- Jedino rješenje je da se trajekti premjeste u Sjevernu luku. Oni se opravdavaju da je to nemoguće, jer bi tako duže trajalo putovanje, ali i ovako svi nakon iskrcaja iz trajekata, kao i oni koji su u prolazu kroz luku, zapnu u gužvi i stoje minimalno sat vremena. Tijekom predizbornih kampanja svi sve obećavaju, a nakon tog pojeo vuk magare - ističe Bulić, dodajući kako je glavni problem što "glavešine teoriju rade u klimatiziranom i zatvorenom prostoru, a praksa se događa na otvorenom".

Naš sugrađanin Veljko Popović koji s obitelji živi u Jadranskoj ulici smatra kako su ih novom regulacijom doveli pred gotov čin i da gradski oci pokušavaju na ovaj način riješiti turističke gužve s kojima se Split bori zadnjih desetak godina.

- Stanjem je najviše pogođen Gradski kotar Bačvice, pogotovo ljudi koji žive u Jadranskoj i Bijankinijevoj ulici, ali tiče se i svih ostalih građana, jer pokazuje na koji način vlast u Banovini, sadašnja i prethodne, tretiraju građane.

Zar ih nije sram ovaj kaos nazivati trajnim rješenjem? Je li ovo dostojno drugog po veličini grada u Hrvatskoj - pita se Popović, dodajući kako kada iziđe iz portuna prolazi na milimetar od autobusa i kamiona.

 

 

Objašnjavaju nam kako špalir vozila traje 24 sata, a buka je postala nepodnošljiva, stalo se čuju sirene i kočnice, a nervoze ima na sve strane.

- Ne daj Bože da se nekom nešto desi, kako će onda hitna pomoć i vatrogasci proći. Svi smo vidjeli koliko se vozilo hitne nedavno probijalo kroz luku, vijest o tome bila je na portalu Slobodne Dalmacije. Zar za sve moramo čekati da se dogodi ono najgore pa da se tek onda reagira, a i tada će se gasiti požari, puštat će se PR informacije iz gradske uprave, a krivnja će se prebacivati s jednog na drugog. Ajmo sada reći dosta, ovo nije trajno rješenje već sramotna prikrpa koja nije regulirala ništa već je problem premjestila s jednog mjesta na drugo - naglašava Popović.

Uklonjen autobus koji se pokvario nasred Bijankinijeve: normalizira se promet kroz Zvonimirovu i Trajektnu luku

Nešto bolju ovosezonsku životnu situaciju ima Antiša Truta koji živi u Bijankinijevoj ulici, ali na četvrtom katu zgrade.

- Visina na kojoj stanujem i stabla ispred portuna mi pomažu i sprječavaju buku. Shvaćamo mi i turizam i sve što s njime dolazi, ali ovo više nema smisla. Koncentracija vozila koja nam svakodnevno prolazi pred pragom je postala neizdrživa. Mora li baš svaki autobus proći kroz luku? Je li most kod Katalinića briga preko kojeg je ranije prolazilo samo nekoliko desetaka autobusa i kamiona dnevno, a sada horde vozila, uopće stabilan i siguran - kaže Truta i dodaje kako su postali zatvorenici unutar vlastitih stanova:

- Grad je odlučio bez da se išta pitalo nas koji ovdje živimo. Neka gospodin Vela dođe na večeru i bićerin kod mene, pa neka iz prve ruke vidi kako je ovdje živjeti. Baš me zanima bi li mu onda ovo bilo idealno rješenje.

Stanovnici Bačvica tvrde da ne žele povlašteni tretman, jer desetljećima znaju što nosi život u blizini centra grada, ali žele kvalitetno dugoročno rješenje koje će se planski izraditi, a ne poligon za ideje kojih se Banovina dosjeti par tjedana prije glavne sezone.

'Neka vertikala vlasti izgradi tunel do Poljičke'

Subotnji prosvjed koji organiziraju stanari podržava i Tomislav Zaninović, predsjednik Gradskog kotara Bačvice. Prema njegovim riječima, na ovaj način je cjelokupan promet usmjeren u mirnu kvartovsku ulicu koja je glavni pješački koridor za najpoznatiju splitsku plažu.

- Navedena odluka uvelike je smanjila kvalitetu života stanara okolnih zgrada, a posredno smanjila broj parkirnih mjesta kojih i ovako nedostaje u centru grada te je zbog nedjelovanja gradskih službi stvorila ilegalno stajalište za turističke autobuse.

Promet iz luke i u dolaznom smjeru doživljava potpuni kolaps zbog jednog kvara na autobusu, hitne službe nemaju načina prilaska luci, a zbog samih gužvi većina "Prometovih" autobusnih linija ne vozi po rasporedu, jer se u kolonama gubi i po sat vremena - ističe Zaninović dodajući kako je prethodno rješenje bilo bolje.

- Očekujemo od Grada da vide kako ovo nije i ne može biti trajno rješenje te da je nužno vratiti se na stari režim prometa i da gradska vlast preko stranačke vertikale osigura ulaganja u tunel prema Poljičkoj cesti koji je davnih dana planiran, a nije realiziran, jer nikad nema novca za Split dok se Zadar, Rijeka, Osijek i brojni drugi uspijevaju izboriti za ulaganja od strane Vlade - zaključuje kvartovski čelnik.

 

Naslovnica Split