StoryEditorOCM
DalmacijaPEC-PEC

Romska obitelj se skućila na TTTS-u i naložila vatricu na 'svojoj' parceli; 'Ovo je moje imanje', poručio je novi susjed prolazniku koji ga je upozorio na opasnosti loženja

Piše Ana Franić
12. kolovoza 2019. - 16:24
Novo romsko naselje kraj TTTS-a

Svi mi tražimo svoje mjesto pod zvijezdama, a pripadnici romske zajednice svoje su izgleda pronašli na TTTS-u. Na izlazu s TTTS-a prema hidrotehničkom tunelu Stupe, u neposrednoj blizini cisterni za pražnjenje septičkih jama, naš čitatelj je jutros snimio grupicu ljudi koji su se tu nastanili u sklepanim nastambama.

Donijeli su oni i montirali svoje šatore, svega tu ima po malo, bačvi, igračaka, plastičnih boca, a jutros su kako nam govori čitatelj i nešto palili otvorenim plamenom. I to danas, kada Split u hladu mjeri 36 stupnjeva!

- Prolazio sam tamo jutros oko osam sati... Nasred puta bio je parkiran kombi kutinskih tablica, a oko njega šatori i otvorena vatra. Okolo su trčkarala djeca, a onda sam vidio i mlađeg muškarca i upozorio ga da paze s vatrom, da se ne bi nešto dogodilo. Odgovorio mi je da ima bocu i da se ne brinem, a kraj njega je gorio oganj. I još mi je rekao: Ovo je moje imanje... - priča nam čitatelj.

Do sada se znalo da se pripadnici romske zajednice ljeti dođu iz unutrašnjosti na područje između Stobreča i TTTS-a. Ranije su najčešće boravili na Kamenu, u improviziranim i sklepanim 'kućicama' kraj Lavčevićeve barake, no prije desetak dana stigli su i na lokaciju prema tunelu Stupe.

Pričaju nam mještani kako je znalo biti problema s njima proteklih godina. Većinom bi dovozili raznorazno smeće, a onda ga i palili.

- Zadnjih nekoliko dana primijetio sam kombi kako prolazi, ali nisam znao gdje točno ide. Zadnje što sam čuo da su oni tamo i kupili zemlju, ali ne znam to sa sigurnošću, kazao nam je jedan od mještana.

Jesu li imali intervencija vezano za paljenje smeća na TTTS-u pitali smo i Branimira Roguljića, zapovjednika DVD-a Žrnovnica.
- Prijašnjih godina na tom području imali smo intervencija. Uglavnom bi se smeće zapalilo pa smo izlazili na teren, ali ove godine nismo zabilježili niti jednu intervenciju, kazao nam je zapovjednik Roguljić.

Nadamo se da vatrogasci ni ubuduće neće imati posla na TTTS-u, a novim stanarima, kao i svima ostalima koji pale vatru u sezoni zabrane loženja vatre na otvorenom prostoru, koja traje do 30. rujna, neka zapišu ove brojeve: 193 i 112. Zlu ne trebalo.

U slučaju kršenja zabrane loženja vatre, protiv počinitelja će se izdati prekršajni nalog. Novčane kazne kreću se u visini od 500 do dvije tisuće kuna za fizičku osobu, odnosno dvije do 5 tisuća kuna za pravnu osobu.

Propisane su oštre kazne i za osobe koje izazovu požare i to u rasponu od 15.000 do 150.000 kuna. Osim prekršajnih sankcija, za određene situacije propisani su i elementi kaznene odgovornosti dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom.

Osobe koje izazovu požar snose troškove vatrogasne intervencije na temelju pravomoćne sudske presude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 15:20