Dalmacija Split

službeni podaci

Tko kaže da nema gostiju: iz splitske Turističke zajednica pohvalili su se brojkama, otkrili su i kakva je bila popunjenost tijekom Ultre; Najavljuju i otvaranje novih hotela najviše kategorije

službeni podaci

U prvih šest mjeseci na području Turističke zajednice (TZ) grada Splita ostvareno je 327.865 dolazaka, odnosno 12 posto više u odnosu na isto razdoblje 2018. godine i 853.646 noćenja ili 15 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je u skladu sa strateškim ciljevima povećanja turističkog prometa u predsezoni.

Popunjenost po krevetima u prvoj polovici godine porasla je za sedam posto - najnoviji su službeni podaci splitske Turističke zajednice koji dokazuju da brojne pretpostavke kako je ove godine puno manje gostiju, nisu točne, barem što se tiče prvih šest mjeseci ove godine.

Nadalje, tijekom prvih 15 dana srpnja ostvareno je 88.466 dolazaka i 280.662 noćenja, što je porast od šest posto u dolascima i jednako toliko u noćenjima u odnosu na isti period prethodne godine.

- U tjednu “Ultra” festivala, prema podacima sustava “eVisitor”, na području Splita ostvareno je 49.591 dolazaka i 166.542 noćenja. Uspoređujući ove podatke sa rezultatima turističkog prometa u tjednu “Ultra” festivala prošle godine, riječ je o porastu od deset posto u dolascima i 12 posto u noćenjima. Kada govorimo o popunjenosti svih smještajnih kapaciteta, ono iznosi 60 posto, što je za četiri posto više u odnosu na tjedan “Ultra” festivala u prethodnoj godini. Najbolja popunjenost zabilježena je u objektima visoke kategorije s četiri ili pet zvjezdica - kazuju službeni podaci ureda TZ-a Splita.

U ovu turističku sezonu grad je ušao sa ukupno 45 hotela, pri čemu je u ovoj godini otvoreno čak sedam novih manjih i većih hotelskih objekata, što je najviše novootvorenih hotela u jednoj godini u Splitu u ovom desetljeću.

- Njihovim stavljanjem na tržište povećani su hotelski kapaciteti za deset posto, a kolika je potražnja za tom vrstom smještaja najbolje govori podatak da su oni gotovo sto posto popunjeni. Tako se gostima Splita na raspolaganje sada stavlja 3.641 krevet u hotelima, odnosno 320 hotelskih kreveta više nego lani koji su već odavno rezervirani, a završni radovi trebali bi ove ili iduće godine biti gotovi na još nekoliko novih hotelskih objekata koji će imati ukupno oko 1200 kreveta u četiri i pet hotelskih zvjezdica - prebrojali su u gradskoj Turističkoj zajednici.

Tako će do kraja 2020. godine prve goste primiti “Marriott International” s brendom “Courtyard by Marriott” koji će, prema najavama, otvoriti “Dalmatia Tower“ sa 190 soba i četiri apartmana. “Amphora Resort“ na žnjanskom platou s ukupno 207 soba, kongresnom dvoranom, nizom ugostiteljskih sadržaja, s tri bazena i raskošnim wellnessom gotovo je spreman za rad, dok se zadnji radovi izvode i na hotelu “Ambasador“ na splitskoj Matejušci koji će imati 101 sobu i apartman, 240 sjedećih mjesta u restoranu, spa, teretanu, noćni klub i podzemnu garažu s 59 mjesta te hotel “Villa Harmony” sa oko 55 kreveta.

Sve intenzivniji trend ulaganja u hotele najviše kategorije u Splitu posljednjih godina sa nabrojenim objektima zaokružit će uskoro splitsku hotelsku ponudu na nešto manje od pet tisuća postelja.

Istovremeno su smještajni kapaciteti u obiteljskom smještaju Splita ove godine rasli najmanjom stopom u proteklih pet godina i za pet posto su veći nego lani.

- Nakon višegodišnjeg dvoznamenkastog rasta broja kreveta u domaćinstvima, koji je 2017. godine bio čak 23 posto, ove je godine na tržište stavljeno pet posto više postelja, odnosno 1.271 novi krevet u privatnim stanovima, apartmanima i sobama u Splitu, mahom u objektima najviše kategorije. Ulaganje u podizanje kvalitete smještaja u domaćinstvima evidentno je i u činjenici da u kategoriji od četiri i pet zvjezdica u domaćinstvima u Splitu sada ima ukupno oko četiri tisuće postelja - poručili su iz ureda TZ-a. Dakle, u Splitu je ove godine stavljeno na tržište 24.614 kreveta u obiteljskom smještaju, a ukupni broj kreveta u svim smještajnim objektima u gradu je 34.374. 

Naslovnica Split