Dalmacija Split

opet isti problemi

Bez mjesta u gradskim vrtićima ostalo čak 125 mališana! Roditelji 'osuđeni' na skupe privatne ustanove, što čekaju u Banovini, kada će izjednačiti cijene u vrtićima?

opet isti problemi
Kad se dogradi zgrada vrtića 'Ružmarin' u Ljubićevoj, bit će više ovakvih radova

Nakon isteka žalbenog roka, u dječje vrtiće u vlasništvu Grada uspjelo je "upasti" još 155 mališana, koji uz 1029 onih koji su pravo ostvarili na redovnim, svibanjskim upisima, početkom rujna kreću u svoje jasličke i vrtićke skupine.

Ukupno je riječ o 1184 upisane djece, dok ih je bez prava na odgoj i boravak u javnim predškolskim ustanovama ostalo 125, među kojima su 93 mališana jasličke dobi te njih 32 čiji su roditelji "ciljali" na neki od gradskih vrtića. Podsjećamo, ove godine, prema početnim rezultatima, 280 djece u Splitu ostalo je bez mjesta u vrtiću iako su ispunjavali sve uvjete propisane zakonom, dakle oba su im roditelja zaposlena i primili su sva potrebna cjepiva, što je od prošle godine također jedna od ključnih točaka.

U traženju prostora za nove vrtićke skupine, jer u kratkoročnim planovima još uvijek nema izgradnje novih predškolskih objekata, Banovina je odlučila preurediti i prilagoditi prizemni prostor u zgradi u Ulici Alojzija Stepinca 3, na Lokvama, za potrebe jaslica. Riječ je o prostoru površine 91 četvorni metar s pratećim okolišem koji će moći primiti 12 mališana. Za adaptaciju je osigurano nešto više od 430.000 kuna.

Kako smo nedavno pisali, za vrtićance će se urediti i prostor u Teslinoj ulici u Spinutu, a kupljen je i prostor za predškolce na Kili, gdje bi se trebale smjestiti po dvije jasličke i dvije 10-satne vrtićke skupine, odnosno oko 70 djece.

– Prema očekivanjima, na Spinutu te na Kili i Lokvama trebale bi se smjestiti ukupno četiri jasličke i dvije vrtićke skupine. U trenutku kada budu ostvareni planirani kapaciteti, roditelji neupisane djece bit će obaviješteni kako bi mogli pristupiti upisu – poručuju iz gradske Službe za društvene djelatnosti.

Još bez dogovora

Iako je oformljen Odbor za podizanje kvalitete i dostupnosti predškolskog odgoja i obrazovanja u Splitu, s ciljem izjednačavanja cijena programa privatnih vrtića s onim gradskima, za što bi se iz blagajne u Banovini trebalo izdvojiti značajan novac, dogovor još nije postignut. Ako se predstavnici nadležnoga gradskog resora i vlasnici privatnih predškolskih institucija ne usuglase, roditelji neupisane djece morat će zakucati upravo na vrata privatnih ili vjerskih vrtića, čije su cijene za jaslice ili 10-satne vrtićke skupine oko 600 kuna mjesečno, a negdje i do 1000 kuna više nego u gradskim ustanovama.

Vezano uz spomenutu temu, tijekom ove godine očekuje se i dugo najavljivani početak radova na dogradnji dječjeg vrtića "Ružmarin" u Ljubićevoj ulici na Trsteniku, u kojem bi svoje mjesto trebalo pronaći oko 130 mališana raspoređenih u sedam odgojnih skupina. Priprema dokumentacije za taj projekt je u završnoj fazi, a u objektu je planirana i nova središnja kuhinja te sjedište stručnih službi i uprave predškolske ustanove "Cvit Mediterana".

Brojke

1184

upisane djece u gradske vrtiće

430.000 kuna

osigurano je za adaptaciju prostora u Stepinčevoj

70

mališana može primiti prostor u Teslinoj ulici

600-1000 kuna

skuplji su privatni vrtići od gradskih

 

Naslovnica Split