Dalmacija Split

24 ruže na Rivi

Stotine Splićana u mimohodu prošlo gradom i odalo počast žrtvama stravičnog zločina u Srebrenici; Dogradonačelnik Vela poručio: Da se nikada više ne ponovi!

24 ruže na Rivi

Dan sjećenja na genocid u Srebrenici obilježen je sinoć tihim i dostojanstvenim mimohodom središtem Splita u kojem je sudjelovalo više od stotinu naših sugrađana.

"24 godine-ne zaboravi Srebrenicu", misao je i poruka kolone sjećanja iz koje su odaslane poruke mira, sloge i nade za sve uplakane majke, očeve, braću i sestre nedužnih žrtava genocida u Srebrenici.

 

 

Imena 33 žrtve koje će uskoro naći počivalište među 6610 nevinih žrtava bezumlja i zla pročitana su na Prokurativama koje su danas bile ispunjem tugom ali i sjećanjem koje u Splitu i Hrvatskoj nikada neće izblijedjeti:

- Zaborav otvara mogućnost da se zlo ponovi, a to nikada ne smijemo dopustiti. Neka nas svake godine bude sve više. Trudimo se biti brojni u sjećanju, trudimo se svi skupa biti bolji ljudi, poručio je Kadro Kulašin, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Edin Nurkić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionale manjine Grada Splita dirnuo je okupljene pjesmom ubijene djevojčice koja nije imala prilike odrasti.

Među sudionicima splitskog mimohoda u organizaciji Koordinacije bošnjačkih organizacija u Gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji bio je i zamjenik gradonačelnika i njegov izaslanik Nino Vela koji je kazao kako mi u Hrvatskoj, na žalost, najbolje možemo suosjećati i razumijeti bol i žrtvu Srebrenice poručivši da smo dužni i obavezni čuvati sjećanje i prenositi poruku: da se nikada više ne ponovi!

Uz zamjenika Velu u mimohodu su bili i predsjednik Odbora za nacionalne manjine Grada Splita Tonći Blažević, pročelnica Ureda Grada Marina Protić te savjetnik gradonačelnika Ivica Grubišić - Gire.

Za 24 tužne godine i sve nevine žrtve na kraju su mimohoda u more bačene 24 crvene ruže.

Spomenimo kako je u sklopu obilježavanja sjećanja na Srebrenicu uoči mimohoda upriličena prigodna monodrama zbora Džennetske ptice Kalibunar iz Travnika pod nazivom 'Da li sam zaboravljen'.

Naslovnica Split