Dalmacija Split

RODITELJI, OPREZ!

Zaludu liječnici upozoravaju, plaže su i dalje pune male djece i po najvećem 'zvizdanu'; Splitska pedijatrica: U sate kada je sunce najjače ni hladovina nije dobra

RODITELJI, OPREZ!

Tužna sudbina četverogodišnje djevojčica iz Rovinjskog Sela koja je preminula u riječkoj bolnici zbog posljedica toplotnog udara i dehidracije nakon što je bila dva sata u užarenom automobilu, potresla je čitavu javnost. Dijete je nađeno u vrelom automobilu na 40 stupnjeva.

Visoke ljetne temperature iznimno su opasne za sve kategorije ljudi, za dojenčad i malu djecu, trudnice i starije osobe, te sve one lošijeg zdravstvenog stanja, pogotovo. Podsjetnika kako se ponašati ljeti i kako zaštititi djecu po nesnosnim vrućinama, očito nikad dosta.

Pedijatri upozoravaju da se bebe do tri mjeseca starosti nikako ne smiju izlagati suncu, a do šest mjeseci moraju biti u dubokoj sjeni. Mališani do godine dana nipošto ne smiju biti izloženi direktno suncu, a pametno je čuvati ih jakog sunca i do treće godine.

Obavezno je staviti im kapice, odjenuti u laganu, svijetlu odjeću od prirodnih materijala i držati se hlada. Krema s visokim faktorom i nije neka zaštita ako dijete izravno izlažete suncu. Čak i ako djeca borave u klimatiziranim prostorijama razlika između unutarnje i vanjske temperature zraka treba biti tek pet stupnjeva, uz sustav odvlaživanja.

Iako liječnici neprestano upozoravaju kako se treba čuvati sunca čim 'upekne', a pogotovo između 11 i 17 sati, ali i ranije i kasnije ako su dnevne temperature visoke kao što je slučaj ovih dana, plaže su i dalje pune male djece u kritične sate, baš kao i starijih osoba koje nikako da ozbiljno shvate liječnička upozorenja.

- Zar nekom treba uopće ponavljati kako djecu zaštititi od sunca?! Očito treba. Svakako, mališane treba čuvati od jakog sunca, a u sate kada je ono najjače, ni hladovina nije dobra. Važno je paziti na hidraciju, davati djeci dovoljno vode i nezaslađenog čaja, kao i voća i povrća. Neka djeca slabo piju ljeti, ali ih treba stalno nuditi da piju pomalo, ali da unose dovoljno tekućine. Bez zaštitnih sredstava protiv UV zraka, lagane odjeće i kape, ne ide se vani ni u koje doba dana ljeti.

Vrijeme je godišnjih odmora i izleta, pa mnogi zaborave da djeca mogu dobiti opekotine na nezaštićenim dijelovima tijela dok oni razgledavaju okolo. Roditelji redovito pokrivaju bebe u kolicima platnenom gazom ili nekom drugom tkaninom kako bi napravili hlad, no kada se prekriju kolica, nema više cirkulacije zraka i temperatura u kolicima raste.

Ostavljanje djece u vozilima i 'na sekundu' dok morate skoknuti nešto obaviti na brzinu, apsolutno je zabranjeno! Pa, ne bi ni meso za ručak ostavili u autu dok nešto obavljate - upozorava splitska pedijatrica Blanka Labura iz Poliklinike Pediatri.

Iako ostavljeno u hladu, auto uslijed ljetnim temperatura brzo postaje prava pećica. U samo 10 minuta temperatura u automobilu se može podići za 20 stupnjeva! Djeca drukčije reagiraju na vrućine od odraslih, a njihovo tijelo se brže zagrije, pa su i češći slučajevi toplotnih udara i dehidracije. U SAD-u je primjerice, lani čak 52 djece preminulo ostavljeno u vrelim autima.

Znakovi toplotnog udara su povišena tjelesna temperatura, bez znakova znojenja, vruća, crvena i suha koža, ubrzan puls, nemir, zbunjenost, vrtoglavica, glavobolja, povraćanje, ubrzano, plitko disanje, letargija, nesvijest - upozoravaju i na portalu udruge Roda čiji članovi iz godine u godinu skreću pažnju roditeljima oko brige za djecu uslijed velikih vrućina.

- Ako sumnjate da dijete ima toplotni udar, najvažnije je sniziti temperatura tijela što je brže moguće, pozvati hitnu pomoć, zatim potpuno razodjeniti dijete i unijeti ga u hladniju prostoriju ili hlad, te hladiti tijelom mokrom tkaninom ili nečim što će služiti kao lepeza. Dati djetetu piti, a ako je moguće otuširati ga mlakom vodom. Nipošto ne ostavljajte dijete, bez obzira na starost, bez nadzora u automobilu čak ni uz djelomično otvorene prozore!

Ako vozite dijete, osobito ako to inače nije dio vaše dnevne rutine, stavite nešto što vam treba kada izlazite iz automobila na stražnje sjedalo (torbu, mobitel, aktovku..). Neka vam prijeđe u naviku pogledati stražnju stranu automobila prije zaključavanja i udaljavanja od automobila! - savjetuju Rode.

Naslovnica Split