Dalmacija Split

vatra na bambinoj glavici

Požar poviše Kašjuna lokaliziran, vatrogasci kažu da je podmetnut: 'Nije se samo zapalilo'; Građani uočili mlađeg muškarca sumnjivog ponašanja, je li on krivac?

vatra na bambinoj glavici

NOVIJE

Požar je lokaliziran i kanader je napustio to poručje. Na terenu su ostali vatrogasci. Promet je zatvoren od Vile Dalmacije prema Institutu. 

Na terenu je 40 vatrogasaca sa 13 vozila i to sve po riječima glavnog vatrogasnog zapovjednika RH Tucakovića "zbog nekih koji bezobrazno pale".

Na pitanje je li potvrđeno da je netko namjerno zapalio, kaže: "Nije se samo zapalilo!", javlja N1.

Na požarište je stigao i gradonačelnik Andro Krstulović Opara i razgovarao je s građanima čije su kuće spašene u zadnji čas, zahvaljujući vatrogascima i kanaderu.

Doznajemo i kako su građani na mjestu događaja, taman kada je vatra počela gorjeti, uočili i mlađu mušku osobu, staru oko 25 godina, pomalo rastresenu, koja bi se mogla dovesti u vezu s podmetanjem požara.

RANIJE

Poviše plaže Kašjuni oko 18 sati buknuo je požar.

Kako neslužbeno doznajemo, gore privatna zemljišta iznad Meštrovićeva šetališta na Bambinoj glavici. 

Vatra guta travu i borove, a u jednom su trenutku bile ugrožene i kuće.

Kupači su pozvali vatrogasce koji su terenu gase vatru, a posao im otežava bura. No, zahvaljujući njihovoj hitroj reakciji požar je, kako smo uspjeli doznati, brzo lokaliziran.

Radi se o lokaciji na kojoj nema puno borova, s obzirom da je puno njih 'palo' već u prvoj turi sječe u granicama park-šume.

U pomoć gasiteljima stigao je i kanader. Nakon svake vodene bombe koju ispusti poviše plamena, ljudi plješću i viču 'Bravo'.

Inače, nakon noćnog požara koji je krajem rujna prošle godine zahvatio dio nepristupačnog terena na sjevernoj padini park-šume, ispod najvišeg vrha Telegrin, ovo je druga ozbiljna plamena ugroza već načetih pluća grada u nešto više od devet mjeseci.

 
 
 

HRZ: Čim smo dobili obavijest o požaru na Marjanu jedan kanader smo s Grebaštice preusmjerili u Split

Iz HRZ-a izvijestili su o slanju kanadera na dva požarišta:

"Požar  na području Grebaštice kod Šibenika u Šibensko-kninskoj županiji ponovno se aktivirao te su dva protupožarna aviona Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) upućena u četvrtak, 4. srpnja 2019. godine u popodnevnim satima sati u novu akciju gašenja istog požarišta.

Istovemeno je izbio novi požar na Marjanu iznad Splita u Splitsko-dalmatinskoj županiji te je jedan Canadair odmah preusmjeren s Grebaštice na Marjan. Dodatno je na požarište Grebaštica, upućen i jedan Aitractor AT-802.

Jedan od pilota koji je sudjelovao u današnjoj akciji, kapetan posade Canadaira CL-415 i zamjenik zapovjednika Potupožarne eskadrile bojnik Darko Kučej kazao je kako je riječ o nepristupačnom i strmom terenu koji otežava pristup i rad zemaljskim snagama. 

„Odmah po dolasku vidjeli smo kako se vatrena fronta širila nošena vjetrom, no uspjeli smo je  brzo zaustaviti i dovesti požarište do stanja gdje nije bilo više niti izdimljavanja.  Očito je kako se maestral pojačao i ponovno razbuktao požarište, no nadam se kako ćemo do mraka požar uspjeti u potpunosti staviti pod nadzor i spriječiti ponovno izbijanje", kazao je bojnik Kučej.

Tijekom današnjeg angažmana dva Canadaira na požarištu Grebaštica izbačeno je oko 250 tona vode pri čemu su ostvarena 3,5 sata naleta".

Naslovnica Split