Dalmacija Split

dnevnik splitske iznajmljivačice

Počela je prava sezona, inspekcije u akciji, eto i drame za iznajmljivače! Šire se razne fame o zakonima i kaznama, ljudi su zbunjeni, ali jedna skripta pomogla je mnogima...

 dnevnik splitske iznajmljivačice

Počela je prava sezona, krenule i inspekcije i izvan gradova pa s terena stižu vijesti uplašenih nekih novih iznajmljivača koji su krenuli s turizmom bez dovoljno priprema.

I sada su u čudu jer neznaju što sve po zakonu trebaju imati "od papira" kada dođe inspekcija, a neki ne znaju ni da račun trebaju ispisati.

S novim informacijama s terena u čudu ostaju i stari iznajmljivači jer se spominju da su inspektori navodno tražili neke stvari za koje mnogi nisu ni znali da trebaju imati.

Ali, "kopanjem" po zakonima i pravilnicima, oni malo agilniji na kraju ipak shvate da je pola novih informacija potpuno krivo prema sadašnjim zakonima i pravilnicima pa se dolazi do zaključka da su izgleda nove generacije inspektora krivo informirane po nekim pitanjima, ili novi iznajmljivači nisu dobro shvatili o čemu je riječ.

Već se zna ona davna priča o vatrogasnim aparatima: kada je prije par godina stigla ispekcija u Dubrovnik i tražila od iznajmljivača vatrogasne aparate, a malo tko ih je imao, taj dan je u Dubrovniku rasprodan doti jedan jedini vatrogasni aparat. Da bi se na kraju ispostavilo da mali iznajmljivač, paušalist, to ne treba imati, nego samo obrtnici.

Onda tako krene priča da treba naljepnica o zabranjenom usluživanju alkohola maloljetnicima u apartmanu, pa svi krenu kupovati naljepnice iako večina iznajmljivača uopće nema uslugu prodaje alkohola gostima. I tako jedna po jedna stvar.... nastaje panika među iznajmljivačima jer znaju da su kazne velike.

SVE PROŠLE KOLUMNE SPLITSKE IZNAJMLJIVAČICE MOŽETE PRONAĆI NA OVOM LINKU

Prije dvije godine, do iznajmljivača je stigla skripta "Inspekcijski nadzor Turističke inspekcije kod iznajmljivača" voditelja Službe turističke inspekcije Područne jedinice Zagreb, a skripta se u tisućama primjeraka naprosto dilala po cijeloj Hrvatskoj jer to je vjerojatno prvi put bilo da je neki inspektor objasnio na 30 stranica što i kako treba.

Inače, upitima raznim inspekcijskim urednima širom Lijepe naše neki su kolege dobijali poprilično čudne odgovore od inspektora, kao npr.  "Mi smo ovdje da kažnjavamo, a ne da vam objašnjavamo", tako da je skripta bila definitivno "number one" literatura iznajmljivača.

 

Naslovnica Split