Dalmacija Split

EKO VOZNI PARK

Splitski komunalci se rješavaju prastarih vozila; Grad će im kupiti tri hibrida za 350.000 kuna, a planiraju nabaviti i jedno obično auto za poslovna putovanja

EKO VOZNI PARK
Ilustracija

Komunalni Odjel Grada Splita nabavlja tri hibridna vozila i jedan "normalni" automobil u vrijednosti od 500 tisuća kuna. Prije nekoliko dana istekle su registracije za dva Renaulta Clia stara 15 godina, koja se zbog dotrajalosti i velikih troškova održavanja ne namjeravaju više stavljati u funkciju i predviđena su za otpis, odnosno za zbrinjavanje. U otpis također ide i Škoda Felicia stara 23 godine koja već neko vrijeme nije u voznom stanju.

Proračunom Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, redarstvo i mjesnu samoupravu za ovu godinu je predviđena kupnja vozila za komunalno i prometno redarstvo Grada Splita, a da bi redari mogli pokrivati sve gradske kotare i mjesne odbore u nabavku se krenulo odmah.

U proračunskoj stavci navedeno je da se sredstva namjenjuju za kupnju hibridnih ili električnih automobila jer se Grad Split želi uklopiti u nadolazeće tendencije "zelenog" i ekološkog promišljanja. Shodno tome odlučili su provesti proceduru javne nabave za tri manja, gradska, radna hibridna vozila, niže srednje klase, s naglaskom na maloj potrošnji i maloj emisiji CO2, s jamstvom na bateriju od najmanje 10 godina.

- Vodeći se općim globalnim saznanjima ali i informacijama s konkretnih edukacijskih programa kojima i službenici gradske uprave povremeno imaju priliku nazočiti, prihvaćene su prognoze da će u sljedećih pet godina primat polako preuzimati hibridna vozila, a u narednih deset, kada se ostvare potrebne infrastrukturne pretpostavke - električna vozila. Ukoliko se u nadolazećim godinama nabava hibridnih vozila pokaže isplativim, nastavit ćemo s tim trendom- kažu iz Grada.

Predviđena cijena nabave triju vozila s uključenim PDV-om i PPMV-om ne bi trebala prelaziti iznos od 350 tisuća kuna.
Također, nabavlja se i jedno vozilo klasičnog pogona koje će služiti službenicima i radnim timovima pojedinih upravnih tijela koji poslovno putuju u Zagreb, Rijeku ili druge gradove diljem Hrvatske. Planirano je da njegova cijena ne prelazi iznos od 140 tisuća kuna.

- Sve tražene specifikacije iz natječaja su zahtijevane u funkciji sigurnosti vozača i putnika, a dugotrajnosti imovine i financijske isplativosti za Grad kao korisnika javnog novca. Sve poslove vezane za procedure održavanja voznog parka Grada realizira voditelj Odsjeka, uz završnu suglasnost i konačno odobrenje gradonačelnika- napominju iz Gradske uprave.

Naslovnica Split