Dalmacija Split

PREMIJERNA VOŽNJA

Protutnjao prvi vlak od Kopilice do Trajektne luke; Opara oduševljen: Ovo je samo početak splitskog metroa, spojit ćemo zračnu i trajektnu luku

PREMIJERNA VOŽNJA

Vrhunski je osjećaj biti prvi koji će krenuti s metroom u pravcu centra grada. Nadam se da će se na ovaj način rasteretiti protok prometa jer smo zagušeni i jedino rješenje svi vidimo u ovome. Ovo je novi vlak, vrhunski je opremljen i na sve se mislilo. Nadam se da će se ljudima svidjeti, kazao nam je Božo Kero, strojovođa koji je danas u 10. 14 sati vozio prvi gradski vlak na relaciji Željeznički kolodvor u Kopilici prema gradskoj luci.

Prva povijesna vožnja splitskog metroa kasnila tri minute, sreća što nismo u Japanu

Moderni i klimatizirani vlak, unatoč kašnjenju od tri minute, za samo četiri minute stigao je u gradsku luku, a oduševljenje nije mogao sakriti ni gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

- Ovo je danas prvi korak onoga što mi želimo nazvati splitskim metroom. Naš glavni cilj je spojiti dvije najprometnije luke, zračnu i trajektnu kroz koju je samo prošle godine prošlo gotovo devet milijuna putnika. Ovo je samo početak, nastavit ćemo s unaprjeđenjima kako bi omogućili kvalitetniji život našim sugrađanima, kazao je gradonačelnik Opara dodajući kako je svaki početak težak.

 

 

- Na nama je sada da izdržimo početak i da naviknemo građane na novi sistem. Poticanjem željezničkog prometa rasteretit ćemo centar grada od gradskog, javnog i privatnog prijevoza, zaključio je Opara.

Gradski vlak vozit će u prosjeku svake 24 minute, a cijena karte iznosi 11 kuna. Riječ je o jedinstvenoj karti s kojom će građani moći putovati i javnim gradskim autobusima, a vrijedi 75 minuta od poništavanja.

- Što se tiče razvoja gradske željeznice na splitskom području ovo je samo početak. Putnički prijevoz u budućnosti na ovom području potiče obnovu perona, pristupnih puteva i infrastrukture, a sve je to uvod u izgradnju nove željezničke pruge koja će spajati zračnu luku s postojećom željezničkom. Projekt ovdje ne staje, nego se nastavlja razvijati. Za sada će nova linija prometovati do 14. prosinca ove godine, a nakon toga ćemo se dogovoriti s resornim ministarstvom i Gradom Splitom da se ovaj projekt nastavi, rekao je Željko Ukić, predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza.

Zamjenik gradonačelnika, Nino Vela istaknuo je kako je ovim projektom željeznica koja je gotova zamrla u Splitu oživjela na najbolji mogući način – uključenjem u javni gradski prijevoz.

Uvođenje gradskog vlaka samo je jedna od mjera koja za cilj ima prometno rasterećenje Splita, a uz jednosmjerno reguliranje prometa u gradskoj luci i uvođenjem novih autobusnih i željezničkih linija povećat će se protočnosti i smanjiti čekanje.

- Za sada u Kopilici ima 24 parkirna mjesta za automobile, a priprema se još 120 mjesta, koja će se naplaćivati po cijeni od pet kuna po satu. Za turističke autobuse osigurano je 48 novih parkirnih mjesta čija će dnevna karta iznositi 120 kuna. Ovo je pun pogodak i za njih jer su do sada morali plaćati svako iskrcavanje gostiju u gradskoj luci, a ovim projektom mogu besplatno na Kopilici iskrcati goste koji za samo četiri minute stižu u centar, objasnio je Vela.

Na promotivnoj vožnji sudjelovali su, među ostalima, i Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan, Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK, Joze Tomaš, predsjednik HGK-županijske komore Split, Darko Barišić, član Uprave HŽ infrastrukture, Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice Grada Splita.

Nova regulacija u Zvonimirovoj od idućeg ponedjeljka

Planirani početak jednosmjernog prometovanja kroz Zvonimirovu ulicu, Gradsku luku i Bačvice trebao je krenuti 1. lipnja, ali je evo već dva puta odgođen. Prvi put razlog je bila kiša odnosno loše vrijeme, a sada jednostavno radovi nisu završeni. Tako je planirani početak novog prometovanja na rasporedu sljedećeg tjedna, u noći sa 17. na 18. lipnja.

- Radovi se u punom jeku i dovršit će se do kraja ovog tjedna. Termin puštanja nove regulacije u ponedjeljak izabrali smo jer je to idealno vrijeme, nakon završetka školske godina, a prije blagdana Tijelovo, objasnio je Vela.

 

Naslovnica Split