Dalmacija Split

vraćaju se kamene kante

Splitski poduzetnik koji je napao aktiviste na Matejušci ostao bez unosnog posla: Grad raskinuo ugovor s 'Akceleracijom', 'peći na drva' odlaze u povijest

vraćaju se kamene kante

Damir Ordulj, pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, potvrdio nam je jučer da je s tvrtkom "Akceleracija" raskinut ugovor za kante za otpad koje su prije dvije godine postavljene diljem grada, a koje su Splićani podrugljivo prozvali "pećima na drva".

Kako doznajemo, u tijeku je postupak zamjene te komunalne opreme koja je služila i kao oglasni prostor, za stotinu novih kanti naručenih od strane Grada. Banovina je ponovno nabavila stotinu kamenih kanti kakve su i prije bile u staroj jezgri, a prvo će se zamijeniti one u strogom centru koje su prioritet, a potom i u ostatku grada.

Podsjetimo, vlasnik "Akceleracije" je Ante Tonković, čovjek koji je proteklog vikenda prilikom dodjele nagrada "Zlatni ku**c" na Matejuški napao aktiviste Bojana Ivoševića i Dalibora Popovića.

Incident na Matejuški: upao na dodjelu nagrada 'Zlatni ku***' i napao organizatora, pogledajte snimku suludog pokušaja obračuna u koji se uključila i njegova supruga...

Tko je bračni par koji je na Matejuški nasrnuo na aktiviste? Ante je vlasnik tvrtke koja je rasvjetne stupove pretvorila u jarbole, a Alena je profesorica u splitskoj gimnaziji

Ivošević, kao administrator Facebook stranice "Dnevna doza splitskog nereda" i Popović, član Građanske inicijative Split (GIST), u više navrata su javno upozoravali na nezgrapne kante u centru grada, baš kao i na Tonkovićeve stupove, a pogotovo one s reklamnim panoima, koji su postavljeni bez važećih statičkih proračuna.

O spornoj opremi pisali smo u nekoliko nastavaka tijekom proteklih godina i dobivali obećanja iz banovine da će se kante najprije pomaknuti s rubova autobusnih stanica, a potom i ukloniti sa splitskih ulica.

Glomazne kante još su na Rivi, u Marmontovoj, oko HNK..., ali aktivisti ne odustaju: Zabrinjavajuća je apsurdnost sustava koji dopušta sudski progon Splićana

Budući da je sada jasno kako se incident na Matejuški dogodio nedugo nakon što je gradska uprava odlučila raskinuti ugovor s "Akceleracijom", moguće je da je njezin vlasnik Tonković bio isprovociran upravo činjenicom da je ostao bez unosnog posla s kantama za otpad koje su također služile i kao oglasni prostor. 

Naslovnica Split