Dalmacija Split

traži se novi vlasnik

Kreće bitka za 'Marjan': tko odmah ne stavi na stol 30 milijuna kuna ne može ni pristupiti dražbi; Doznali smo i mogu li radnici, nakon prodaje, konačno očekivati svoje zaostale bušte 

traži se novi vlasnik

Početna cijena po kojoj će se hotel "Marjan" prodavati na prvoj elektroničkoj javnoj dražbi, koju bi uskoro trebala održati Financijska agencija (Fina), iznosi 324,05 milijuna kuna.

Nekadašnji simbol Splita konačno je spreman za prodaju: Fina ga stavlja na dražbu, doznajemo početnu cijenu, ali i koji moćni konzorcij, po svemu sudeći, u rukama drži ključeve budućeg vlasništva

Toliko, naime, iznose tri četvrtine ukupnog iznosa od 432,06 milijuna kuna, na koliko je taj nesuđeni turistički biser na Zapadnoj obali procijenio sudski vještak Jure Malenica. Stari dio hotela, koji bivši vlasnik Željko Kerum nije do kraja obnovio, tražit će kupca u cjelini s novoizgrađenim aneksom. Sada još samo Fina mora odrediti datum kada će provesti prvu elektroničku javnu dražbu zapuštene nedovršene nekretnine na atraktivnoj splitskoj lokaciji.

Budućeg vlasnika atraktivne nekretnine u Splitu na startu očekuje problem; Policija: Hotel na Zapadnoj obali nema nikakvu zaštitu, a u njemu borave osobe sklone kriminalu

Investitori koji žele licitirati za kupnju "Marjana" morat će kod Fine uplatiti 30 milijuna kuna pologa. Taj iznos će se, naravno, kupcu uračunati u kupoprodajnu cijenu, a ostalim sudionicima postupka vratiti. Trgovački sud je odredio da će se dražba održati čak i ako na njoj bude sudjelovao samo jedan ponuditelj.

Budući da je stari dio objekta djelomično zaštićeno kulturno dobro, hotel će se po izlicitiranoj cijeni najprije morati ponuditi državi, Županiji i Gradu, koji upravo tim zakonskim slijedom imaju pravo prvokupa. Zbog interesa za vrijednu nekretninu, teško je očekivati da će doći do pete dražbe na kojoj bi početna cijena "Marjana" iznosila tek jednu kunu.

Zaključak o prodaji donesen je četiri i pol godine nakon otvaranja stečajnog postupaka nad hotelijerskim poduzećem "Adriatic", u čijem je portfelju hotel "Marjan". Višegodišnju agoniju bivših radnika propale tvrtke koji još čekaju na svoje zarađene plaće, ali i ulagača željnih preuzimanja toga turističkog objekta, prekinuo je Ivan Čulić, koji je nedavno imenovan stečajnim sucem Trgovačkog suda u Splitu, donijevši zaključak o prodaji.

Na zadnjem ročištu održanom u veljači, na kojem je utvrđena vrijednost "Marjana", rečeno je da će pet posto od dostignutoga kupoprodajnog iznosa, a lako bi se moglo raditi o nekoliko milijuna eura, ići za troškove stečajne mase i za naplatu radničkih potraživanja.

Iako je rovinjska tvrtka "Adria resorts" iz sastava "Adris grupe" na samom početku stečaja od 72 radnika otkupila potraživanja i odmah im isplatila 30 posto iznosa, odnosno oko sedam milijuna kuna, Istrani su se istim ugovorom obvezali da će, ovisno o tome koliko se naplate, dodatno isplatiti radnike. Zbog toga bivši "Adriaticovi" djelatnici očekuju da će dobiti preostalih 15 milijuna kuna, koliko potražuju od svojega nekadašnjeg poslodavca na ime neisplaćenih "bušti".

Ovisno o postignutoj cijeni, koja može bitno narasti u odnosu na početni iznos ako bude više upornih ponuditelja, sigurno je da će se većim dijelom i u potpunosti naplatiti potraživanja "Adria resortsa", koji je otkupio hipoteke banaka koje su financirale obnovu i dogradnju "Marjana".

Upravo je ta tvrtka kćer rovinjske "Adris grupe" da sada pokazala najveći interes i trud za preuzimanje nesuđenog visokokategornika sa Zapadne obale. Tada će se "Adrisove" hipoteke izbrisati, baš kao i one Anke Kerum, bivše supruge Željka Keruma, splitskih tvrtki "Sapor" i "Gilan", kao i Ministarstva financija, koje najvjerojatnije neće naplatiti ni kune svojih potraživanja za poreze i ostala davanja.

Brojke

432 milijuna kuna

iznosi procijenjena vrijednost nedovršenog turističkog kompleksa prema mišljenju vještaka Jure Malenice

324 milijuna kuna

početni je iznos po kojem će se na elektroničkoj licitaciji tražiti kupac 'Marjana', što je 75 posto od ukupne procjene

 

Naslovnica Split