Dalmacija Split

BANOVINA POD PRITISKOM

Propala još tri natječaja za nove sadržaje na Marjanu: teren za paintball otpada, vježbalište se seli, ništa ni od zona za piknik... 

BANOVINA POD PRITISKOM

Gradska je vlast nakon niza medijskih objava i pritiska udruga poništila ukupno četiri javna nadmetanja za "adrenalinske" i posjetiteljske sadržaje koji su se u sklopu projekta "Marjan 2020. - brdo prošlosti, oaza budućnosti" trebali urediti u park-šumi.

Nakon poništenja postupka za adrenalinski park, obustavljena su još tri natječaja, i to za radove na uređenje piknik zona na Benama i Prvom vrhu, za ograđivanje područja namijenjenog paintball terenu, te za uređenje vježbališta na otvorenom.

Iz Banovine su poslali i priopćenje u kojem tvrde da su se poteštatov savjetnik Krešimir Budiša i Radojka Tomašević, pročelnica gradske Službe za međunarodne i EU projekte, sastali s predstavnicima inicijative "Naš Marjan", Društva "Marjan" i udruge "Sunce".

Za paintball teren na Benama, koji je izazvao najviše kritika javnosti, a prema projektu "Marjan 2020." trebao se iznajmljivati koncesionaru za 30.000 kuna godišnje, "prihvaćen je stav da je trenutna situacija u park-šumi Marjan vrlo osjetljiva za postavljanje sadržaja ovog tipa". Taj stav će se prenijeti Središnjoj agenciji za ugovaranje i financiranje EU fondova (SAFU) kako bi se "navedena aktivnost izuzela iz projekta", pri čemu neostvarivanje tog sadržaja, kako tvrde gradski oci, neće bitno utjecati na prihvaćeni program.

Adrenalinski park će se premjestiti izvan Marjana ili će ostati unutar park-šume, ali izvan pošumljenog područja. Odobrenje promjene katastarske čestice moraju odobriti Ministarstvo regionalnog razvoja i SAFU. Podloga za sprave za vježbanje neće biti betonirana, osim nužnih temelja, a amortizacijski materijal, umjesto gume koja je trebala prekriti beton, bit će prirodni materijali poput pijeska ili šljunka.

Od ostalih aktivnosti, predstavnici udruga su podržali obnovu Botaničkog vrta, uz korekciju kvadrature staklenika. Za promatračnicu na Sedlu jedini prihvatljivi sadržaji su nadzorni centar za vatrogasnu jedinicu, pristup za posjetitelje radi pogleda s promatračnice te sanitarni čvorovi.

Možemo reći da je projekt "Marjan 2020." negativno odjeknuo jer nije bilo javne rasprave kojom bi se građani upoznali s onim što se sprema u park-šumi. Sve je od početka bilo potpuno netransparentno, samo su rijetki znali što se događa. Osim toga, loše je i vođeno.

Na primjer, Grad je natječajem tražio izvođača radova za vježbalište na Benama prema glavnom projektu kojim bi se betoniralo 246 četvornih metara i prekrilo gumom, a da se nije zatražilo i dobilo suglasnost nadležnog županijskog resora i da se nije, kako nam je potvrđeno iz Ministarstva kulture, zatražilo i dobilo suglasnost konzervatora.

Dapače, u tijeku samog EU-ova projekta mijenjalo se parametre kako je kome palo na pamet. Tako je u prijavnom obrascu B za dodjelu nepovratnog novca od 28. travnja 2017. pisalo da će u skladu s glavnim projektom vježbalište imati 125 četvornih metara. No, u nedavno raspisanom nadmetanju bilo je navedeno da ukupno treba betonirati 246 kvadrata, dakle dvostruko veću površinu.

Sad je i taj postupak poništen, a kako vidimo, izrađene su geodetske podloge, dakle sve je precizno isplanirano. Sada to pada u vodu, kao i novac koji je potrošen, jer se javnost nije htjelo uključiti u proces kroz javnu raspravu i objavljivanjem dokumentacije.
Samo je jedan čovjek bio konstantno uključen u postupak još od vremena bivše gradske vlasti, predvođene SDP-om. Od 2016. do danas to je aktualni gradonačelnikov savjetnik Budiša.

Dr. Žižić: Beton se ne vidi, sprave smo oprezno stavili

Pitali smo glavnog projektanta dr. Dujma Žižića kako je moguće da se dvostruko povećala količina betona i gume.

- Prije raspisivanja izrađena je revizija glavnog projekta vježbališta, nakon što je Javna ustanova izradila geodetsku podlogu. Na osnovi podloge je jednak broj sprava za vježbanje oprezno pozicioniran, kako bi se izbjeglo uklanjanje stabala. Sprave su postavljene rahlije i posljedično je povećana zaštitna gumena površina. Beton se ne vidi, on je podloga za zaštitni gumeni sloj - kazao je glavni projektant s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije.

Naslovnica Split