Dalmacija Split

na meti divljaka

Prometovci na nogama nakon divljačkog napada na njihovog kolegu, jednog vozača i jutros maltretirao pijani putnik: Napadaju nas i mladi i stari, odsad ćemo biti u direktnom kontaktu s policijom

na meti divljaka

- Od 2017. do sada evidantirali smo ukupno 57 napada na vozače, od čega 18 direktnih fizičkih nasrtaja, dok je 39 bilo indirektnih napada tijekom vožnje, koji nisu ništa manje opasni.

Ono što moramo poduzeti je: opremanje vozila, uključujući i nova, antivandalskim kabinama, potom kroz sustav ticketinga, uvođenje videonadzora ili omogućavanje prekidača za alarmiranje nadležnih službi. 

Direktor 'Prometa' nakon nezapamćenog divljaštva: Vozač demoliranog autobusa od danas je na bolovanju, pretrpio je jako veliki šok i treba doći k sebi. To mu je već drugi napad na radnom mjestu

Već smo imenovali koordinatora koji će s policijom biti u direktnom kontaktu te će, između ostalog, detektirati i problematične linije i lokacije na temelju naših analiza i dojava - istaknuo je Miroslav Delić, direktor Prometa na konferenciji za novinare koja se u utorak održala u prostorijama tvrtke u Hercegovačkoj te dodao kako su u osudi nedjeljnog vandalskog čina svi jedinstveni - i uprava i sindikati, ali vlasnici i suvlasnici ove tvrtke.

Hrvoje Mlikota, dopredsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika u javnom prijevozniku naglasio je još jednom kako se pod hitno mora izmijeniti Kazneni zakon, prema kojem bi se napad na vozača tretirao kao napad na službenu osobu i ugrozu više života.

Doznajemo 'na čemu' je bio 29-godišnjak koji je demolirao 'Prometov' autobus; Neposredno prije razbijačkog pohoda, dva tjedna proveo je u pritvoru

- Verbalni napad je za sigurnost putnika puno rizičniji, jer u slučaju fizičkog nasrtaja taj vozač više ne vozi, dok onaj koji doživi verbalni napad ostatak dana ne zna “tko mu glavu nosi”.

Dogovorili smo i edukaciju unutar tvrtke kako bi se vozači što bolje nosili s ovakvim slučajevima, a Sindika će ponuditi i psihološku pomoć, makar se to u našem društvu drugačije shvaća - veli Mlikota, a njegov kolega Teo Bulić, predsjednik navedenog “Prometovog” Sindikata podvlači kako očekuju podršku saborskih zastupnika s ovog područja i njihovu pomoć u lobiranju oko izmjene Zakona.

Prepriječio put Prometovom autobusu i krenuo u napad: policija ga u rastrojenom stanju odvela na Psihijatriju; Vozač je još u šoku: Razbio je staklo i sjeo na moje mjesto, htio je voziti

Ivan Barišić iz Sindikata Hrvatskog vozača naveo je kako je jedan od problema zbog kojeg se događaju napadi i nepropisno parkiranje i zaustavljanje na autobusnim stanicama te je istaknuo kako za napade na vozače ne postoji pravilo niti određena kategorija ljudi koji ih izazivaju.

- Napadaju i mladi i stari, i muškarci i žene, ali uvijek je vozač kriv ili kontrolor. Jednome smeta uključeno grijanje, drugome puše iznad glave...Okidač može biti ako vozač pita kartu, ili stari autobus...- navodi Barišić, dok mu kolega Mario Jukić, predsjednik tog Sindikata poručuje kako u “Prometu” zahtijevaju od policije da na sva rizična mjesta na kojima se događaju ovakve situacije hitno postave patrole.

Na pitanje novinara koje su linije najkritičnije, Jukić navodi kako su sve kritične, pogotovo u vrijeme vikenda u kasnonoćnim ili ranojutarnjim satima.

 

Jutros novi napad na vozača

Upravo u utorak, na dan kada je “Promet” sazvao konferenciju za novinare zbog zadnjeg napada 29-godišnjeg muškarca koji je u Sv. Kaji demolirao autobus ovog javnog gradskog prijevoznika, dogodio se još jedan incident. Naime, oko šest sati ujutro napadnut je verbalno vozač na liniji broj 32 koji je zajedno s ostalim putnicima trpio maltretiranje alkoholiziranog 32-godišnjeg muškarca. Slučaj, kako doznajemo, nije prijavljen policiji.

 

Naslovnica Split