Dalmacija Split

zovu na uzbunu

Nakon Marjana, potkornjak se proširio i na drugu zelenu oazu Splita?! Zeleni Dalmacije poslali uzorke sasušenih borova s Turske kule na analizu, sumnjaju na najgore

zovu na uzbunu

Prema tvrdnjama Zelenih Dalmacije, opasni nametnik koji je poharao Marjan mogao bi biti uzrok sušenja mladih borova na Turskoj kuli, velikoj zelenoj površini u srcu grada koja je do sada bila pošteđena građevinskih intervencija i dijelom uređena zahvaljujući volonterskim akcijama.

Aktivisti koji među prvima opazili sušenje borova na Marjanu već su poslali uzorke s Turske kule na analizu.

Satelitska snimka otkriva stvarne razmjere uništenja Marjana: pogledajte koliku je površinu 'nagrizao' potkornjak

- Zeleni Dalmacije u svojim ophodnjama 2011. godine detektirali su neuobičajena sušenja mladih čempresa na Marjanu kao i danas na Turskoj kuli do sad pošteđenoj od nametnika. Iako bez provjere, s velikom dozom vjerojatnosti možemo pretpostaviti da se radi o potkornjaku.

Uzorkovali smo otkinute vrhove stabala alepskog bora, čempresa ali i ostalog raslinja ,stablašica i povjerili ih Parkovima i nasadama uz opis i pozicije ugroženih djelova šume. Zatražili smo provjeru kod Instituta za jadranske kulture.

Turska kula kao zaštićena zelena površina ugrožena je u svom središtu i jugozapadnim dijelovima šume. Fotografije i nalazi bacaju sumnju u potkornjaka. To zove na uzbunu! Već smo izvijestili javnost o potkornjaku na Čiovu. Ponovo aktualiziramo pitanje ne samo elementarne nepogode za Marjan nego za cijelu Dalmaciju i susjedne županije.

Od Vlade RH znajući za moguće razmjere pošasti zatražili smo osnivanje regionalnog stožera za klimatske promjene i sušenje šuma prije gotovo dvije godine. Požari uzrokovani neposredno potkornjakom mogu negativno djelovati na turizam i ukupni razvoj Hrvatske.

Možda će nam u budućnosti svima biti potrebniji kanaderi nego F16 i narod sposoban za umanjivanje šteta u okolišu prije nego rat. Pozivamo sve dionike na mobilizaciju jer klimatske promjene ugrožavaju opstanak - poručili su Zeleni Dalmacije.

Naslovnica Split