Dalmacija Split

'domine' joj odale čast

Znate li tko je bila Maja Čulić? Za ovu genijalnu Bračanku trebala bi znati svaka Dalmatinka, zahvaljujući njoj sutra obilježavamo sto godina ženskog pokreta u Splitu

'domine' joj odale čast

Kad god se u medijima spomene udruga "Domine", na drvena vrata njihova savjetovališta u Bosanskoj ulici 4 pokuca nekoliko njima nepoznatih žena. Žrtava nasilja. Ohrabre se potražiti pomoć, pravni savjet ili samo rame za plakanje.

Ima i onih koje se javljaju isključivo preko Facebooka. Strah ih je da nasilnik ne dozna da su se nekome ispovjedile.

Zato su hrabre žene vodstva "Domina" odlučile dodatnim akcijama poraditi na promidžbi savjetovališta koje već 19 godina uspješno pomaže žrtvama nasilja, a jučer su ga službeno preimenovali u - savjetovalište "Maja Čulić". Tko je ona bila, ispričala nam je Mirjana Kučer, izvršna koordinatorica udruge:

Maja Čulić, djevojački Nižetić, rođena je u Selcima na Braču 1891. godine. Preminula je u Zadru 1984. Žensku narodnu zadrugu osnovala je 7. prosinca 1918. godine i zato na tu obljetnicu obilježavamo sto godina ženskog pokreta u Splitu. Iako je i prije Prvoga svjetskog rata postojao ženski aktivizam, kao što je djelovanje pokreta sufražetkinja.

Majina zadruga trajala je do 1941. godine. Jedna od sekcija bila je humanitarna sa savjetovalištem u kojemu se pružala podrška majkama, a prva splitska liječnica, pedijatrica Vera Škarica Bekavac radila je s djecom iz siromašnih obitelji pružajući im besplatnu njegu – ispričala je Kučer, dodajući kako je dodatan razlog za slavlje i 15 godina djelovanja "Domina", a i Svjetski dan volontera.

Karmela Šegvić, pravna savjetnica u savjetovalištu, kazala je da je pomoć udruge samo ove godine zatražilo 40 žena, novih žrtava nasilja u obitelji koje im se nikad prije nisu obratile. Uz to, savjetovalište ima i stalne korisnice.

– Osim samo pravnog savjeta, potrebna im je i psihološka potpora. Žene su traumatizirane, treba im podrška da izađu iz problema. Dolaze nam na vrata, ali zovu i telefonski. U zadnje vrijeme imamo konstantnu komunikaciju preko Facebooka. Javljaju nam se čak iz okolice Zagreba. Kažu "treba mi pravi savjet", a na kraju shvatite da im treba podrška koju ne mogu dobiti od institucija – zaključila je Šegvić.

"Domine" su predstavile i novi logo koji je izradio volonter udruge, a sastoji se od ruke koja drži ženu na dlanu. Udruga se trenutačno bavi i implementacijom Istanbulske konvencije. U pripremi su brošure da se javnost upozna što je to zapravo.

– Naravno, postoji potreba za novcem, ali treba i politička volja da se društveni problemi srede. Apeliramo i na Vladu i na lokalnu samoupravu da počnu financijski misliti na pomoć ženama. Da borba protiv nasilja uđe u proračune gradova i županija – naglasila je Šegvić.

"Domine" su u svom radu, dodale su, najponosnije na činjenicu da su umrežene sa svim ženskim pokretima diljem svijeta, pa ako nekome treba, recimo, odvjetnica na Kosovu ili premještaj u sigurnu kuću u inozemstvu, one su tu i dat će sve od sebe.

Naslovnica Split