Dalmacija Split

okrugli stol u splitu

Smeće nije isto što i otpad: 'Gradonačelnik je ustvari komunalac, od razvoja i sličnih stvari nema ništa...'

okrugli stol u splitu
Problem smeća u gradu okupio je veći broj zaineteresiranih građana

U sklopu 31. godišnje izložbe suvremene umjetnosti A. A. A. Split (Adria Art Annale Split) građanska inicijativa "Stol okrugli“ večeras je u Dioklecijanovim podrumima organizirala svoj prvi okrugli stol - panel raspravu na temu smeća, za sve zainteresirane građane s ciljem promišljanja i unapređenja kvalitete života.

Okrugli stol o razlikama između smeća i otpada te dobrobiti i jednostavnosti odvajanja otpada otvorio je prof. dr. sc. Stanko Uršić svojim predavanjem.

- Svaka vrsta otpada može se danas, bez ikakvog problema, vratiti u dobru i racionalnu uporabu. Smeće je materijal koji nastaje kad se pojedine vrste otpada pomiješaju. Odvojeno prikupljanje otpada je rješenje svega, jer tada se svaka vrsta otpada vraća u dobru i racionalnu uporabu svrhu, služi čovječanstvu, otvara nova radna mjesta i donosi zaradu - poručio je dr. Uršić.

Na govornici su se potom izmjenjivali prof. emeritus Ivo Šimunović, Ante Čikotić ing. strojarstva, režiser Veljko Popović i novinar Saša Ljubičić koji su se svojim predavanjima nadovezali na ovu važnu temu o kojoj se već duže vrijeme govori s ciljem promjene razmišljanja ljudi koje vode grad pod Marjanom ali i svakog pojedinca.

- Kod nas je centralizam na snazi i gradovi su još uvijek u funkciji države, a gradonačelnik je ustvari komunalac kojem je zadano po zakonu čime će se baviti i to su isključivo komunalni problemi. Od razvoja i sličnih stvari nema ništa - mišljenja je Šimunović.

Gradski i županijski vijećnik, inženjer strojarstva Ante Čikotić još jednom je pojasnio koliko je jednostavno ostvariti odvajanje otpada koje bi riješilo puno naših problema ali i donijelo brojne prednosti.

- Sustav kompostiranja i gospodarenje otpadom je običnom čovjeku, laiku, teško dočarati pa sam se ja baš zato „uhvatio“ te teme. Jedna četveročlana obitelj godišnje proizvede dvije tone otpada, od čega je najmanje 700 kilograma biorazgradivog otpada. Sustav kompostiranja je najjeftiniji sustav i smeće može biti i prilika i prijetnja. Prilika leži u tome da se stvori cirkularna ekonomija, s nula bacanja, tako da energiju i otpad sačuvamo, a prijetnja nam je ako ćemo imati nastavak Karepovca - upozorio je Čikotić i za kraj dodao kako svaki dan na Karepovac "stigne“ 700 kubičnih metara smeća.

Nakon izlaganja održana je i javna rasprava na kojoj je početna točka bila neprovođenje Zakona o održivom gospodarenju otpadom.

Udruzi „Stol okrugli“ namjera je bila započeti raspravu o otpadu koja će se proširiti i na uspostavu vrijednosti koje nas guraju prema globalnoj definiciji čistoće, a smatraju da se upravo u onome čemu je pripisana kategorija „smeće“ nalazi nova vrijednost. S ciljem drugačijeg vrednovanja smeća u raspravu su osim znanstvenika uključeni bili i umjetnici te filozofi.

Naslovnica Split