Dalmacija Split

'zimski akvarel'

Predstavljen adventski program u Splitu, već sutra kreće i natječaj za kućice: duh Božića vraća se na sve gradske trgove, evo što se sve Splićanima sprema za blagdane

 'zimski akvarel'

Ovogodišnji program adventskih događanja u našem gradu koji je predstavljen u ponedjeljak u Banovini nosi naziv "Zimski akvarel" - adventske i božićne svečanosti u Splitu“, a namijenjen je u prvom redu našim sugrađanima i njihovim obiteljima.

Ova manifestacija koja će trajati od 1. prosinca do 7. siječnja 2019. godine, rezultat je zajedničkog upravljanja destinacijom i koordiniranog djelovanja svih institucija prvenstveno Grada Splita, splitske Turističke zajednice i tvrtke Spalatum DMC kojoji je glavni cilj vratiti duh Božića na sve gradske trgove te nastaviti tradiciju obiteljskog i prijateljskog druženja.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara kazao je kako se Grad ovom manifestacijom nema namjeru natjecati i osvajati nova turistička tržišta, već smatra da je konačno došlo vrijeme da se nakon bučne turističke sezone Splićani okrenu sebi i svojima.

- Iako su trendovi broja noćenja u uzlaznoj putanji, želja nam je vratiti građane u grad. Posebno želim istaknuti kako će za sve punktove biti raspisan javni poziv, jer samo ćemo na taj način dobiti najbolje i najkvalitetnije partnere - kazao je poteštat.

Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice Grada Splita predstavila je pobliže program i lokacije na kojima će se održavati ova manifestacija.

- Na Rivi će ove godine biti 20 kućica, više nego lani, s tim da će njih 12 biti rezervirano za ugostiteljsku djelatnost. I ove će godine Đardin biti mjesto okupljanja djece, gdje su planirane četiri kućice, a tu će se prebaciti i paljenje prve svijeće adventskog vijenca.

Nova lokacija bit će Trg Gaje Bulata sa četiri kućice trgovačke namjene, a tu će se održavati nastupi uličnih pjevača.

Na Prokurativama će biti dječji vlakić, a Ulica kralja Tomislava će se, osim lokacije ispred Galerije umjetnina, proširiti i na dio ispred stare Pošte.

Đardin će i ove godine svijetliti u šarenim bojama božićnih ukrasa i prigodnih dječjih 3D likova, uz bogat glazbeni i dramski program, plesne nastupe i prigodnih darova. Subota u Đardinu rezervirana je za dječje programe, a nedjelja za koncertne programe orkestara i zborova klasične i duhovne glazbe.

Jedna od lokacija u sklopu "Zimskog akvarela" bit će i studentski Kampus, a posebno će zanimljiv adventski program imati mjesni odbor Žrnovnica sa živim jaslicama - najavljuje Vukšić.

Ante Šunjić, direktor tvrtke "Spalatum DMC" posebno je istaknuo bogat zabavni program na Rivi, gdje će prvog dana otvaranja "Akvarela" nastupiti Giuliano, a za vrijeme njegovog trajanja pjevat će i Hari, grupa "Dalmatino", klapa "Iskon", Četiri tenora, "Slavonija band", Neno Belan i "Fiumensi"...

- Javni poziv za dostavljanje ponuda za izlaganje, prezentaciju i prodaju proizvoda i usluga na Božićnom sajmu bit će objavljen u utorak, 30. listopada, a trajat će do 9. studenog, kada je u 15 sati zakazano otvaranje ponuda u prostorijama "Spalatum DMC"-a. Cijena je ove godine nešto niža jer smo isplatili kućice, tako da će, primjerice na Rivi, najskuplja imati početnu cijenu od 50.000 kuna, a najjeftinija od 40.000 - izvijestio nas je Šunjić.

Predmet Javnog poziva je 28 kućica, i to na Rivi 8 trgovačkih i 12 ugostiteljskih, četiri u Đardinu, isto toliko i na Trgu Gaje Bulata, dječje zabavne naprave na Prokurativama.

Ulica Kralja Tomislava podijeljena je u dvije zone - ispred Galerije umjetnina i ispred stare Pošte koje se, također u sklopu Javnog poziva, u cijelosti daju na korištenje jednom koncesionaru.

Naslovnica Split