StoryEditorOCM
Dalmacijapolicija i gasitelji na terenu

Pogledajte kako izgleda Marjan nakon sinoćnjeg požara: vatrogascima je bura - pomogla, a sumnja se na ljudski faktor!

Piše G. Radanović
26. rujna 2018. - 12:20
20180926_100434

Nakon sinoćnjeg požara na Telegrinu, vrhu Marjana, na sjevernoj strani između protupožarnog makadamskog puta i platoa ispod zastave, vatrogasci i policija su još uvijek na požarištu, a gasitelji će sve do četvrtka ujutro ostati na terenu kako bi osiguravali požarište. 

Prema sinoćnjim informacija, izgorio je hektar niskog raslinja i makije.

Nedugo nakon dojave o plamenim jezicima u park-šumi, sve cestovne prilaze zatvorila je policija, a danas rekreativci nesmetano šetaju. No, još uvijek se na samom vrhu osjeća miris paljevine. 

Kako javljaju naši reporteri, radi se poprilično nepristupačnom terenu koji je uz buru vatrogascima otežavao gašenje.

Policija traži muškarca koji se dovodi u vezu s požarom na Marjanu?

Požar na Marjanu: planulo na sjevernoj strani brda, vatrogasci vatru stavili pod nadzor; 'Ostajemo na terenu do jutra'

Marjan Gavrančić, voditelj Službe za zaštitu od požara Park-šume Marjan, potvrdio je da se sumnja na ljudski faktor i pozvao je građane da bilo kakvo sumnjivo ponašanje dojave policiji ili vatrogascima.

Policija će do daljnjega imati ophodnje po Marjanu. 

Protupožarne kamere na Marjanu nisu "uhvatile" požar, a o njemu su vatrogasce obavijestili građani. Zabilježila ga je tek kamera JVP-a iz Kaštela.

Zanimljivo je da je, obzirom da je požar izbio u rupi između stabala, bura na neki način pomagala vatrogascima u lociranju jer je jak vjetar podizao plamene jezike. Obzirom da se radi o nepristupačnom terenu, povremeno dizanje plamena stvorilo je bljeskove koji su pomogli gasiteljima.

Damir Grubšić, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan, rekao je kako je najbolja prevencija protiv požara dobro gospodarenje šumom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 18:36