StoryEditorOCM
Dalmacija'događa se'

Na Marjanu ponovno palo stablo, samo pukom srećom nitko nije ozlijeđen

15. kolovoza 2018. - 17:42

Na Marjanu, točnije na Prve vode, oko 13 sati se srušilo stablo. Srećom, izbjegnuta je tragedija, jer se bor nije srušio na plaži, gdje je u tom trenutku bio veliki broj kupača, već uz trim stazu i cestu namijenjenu pješacima i biciklistima. Premda je i tamo postojala šansa da padne na prolaznika ili rekreativca sa slušalicama u ušima, koji ne bi čuo pucanje kore debla, takvo nešto se nije dogodilo.

- Dobili smo dojavu u 13 i 15 sati. Izašlo je vozilo sa šest ljudi opremljenih za uklanjanje bora i već su na terenu susreli djelatnike Park-šume Marjan.Vjerojatno su im naši dali malo ruke, ali mislim da je već do sada uklonjeno – kazao nam je vatrogasni dispečer.

Ravnatelj Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan, Damir Grubšić, potvrdio je da su oko 12 i 45 sati dobili dojavu o srušenom boru, na što je, kaže, Služba nadzora odmah izašla na teren. Ističe kako je i ovoga puta, kao i početkom ožujka, kada se bor srušio nedaleko od Oceanografskog instituta, puklo zdravo stablo.

- Događa se, borovi rastu koso jer traže svjetlo u šumi. Ima zdravih stabala koji jednostavno pucaju. Stara je šuma i događa se. Služba nadzora je odmah izašla na teren, posjekli su ga i uklonili s puta – kaže ravnatelj Damir Grubšić. U posljednje vrijeme često imamo priliku čuti takvu vijest, ali i vidjeti na Marjanu složene panjeve uz trim stazu ili cestu. Grubšić ističe kako se do sada malo pažnje posvećivalo rizičnim stablima, zbog čega je došlo do problema i čestih intervencija te redovitih pilanja borova koji prijete sve većem broju kupača i prolaznika u zelenoj oazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 12:58