Dalmacija Split

sramota u centru grada

'Gledan ih cilo lito kako se vrte, naginju, ne razume!': turisti umiru od želje da saznaju čemu služi pirja u Marmontovoj, a sve što dobivaju je - šipak od odgovora

sramota u centru grada

"Ma kakvi, mlaz nije poteka cilo lito! Ni jedan jedini put, ako me sjećanje dobro služi, a virujen da je, ovdi san svaki dan..." - potvrđuje nam jedna od ugostiteljskih djelatnica koja sa svog radnog mjesta na trgu bočno od Zare svakodnevno svjedoči beskrajno znatiželjnim i beskrajno zbunjenim turistima, koje, sasvim očekivano, zanima što predstavlja metalni lijevak na sredini najprometnije i najpopularnije splitske promenade.

Ukoliko nisu u društvu vodiča, naravno da im odgovor ne može pasti s neba, kao što očito iz brončane šake stisnute u popularni šipak ne može poteći ni kap vode, pa da skulptura poznatog akademskog kipara Kažimira Hraste sama za sebe progovori i objasni o čemu se tu zapravo radi.

Pa sve i kad vodič splitskom posjetitelju pojasni da je to "neka varijanta fontane u koju bi iz šake, 'fige' ili 'šipka' trebala teći voda", zacijelo je teško objasniti zašto ona i ne teče...

Koliko god se oko pirje u Marmontovoj od samih početaka, od njezina postavljanja 1998. godine lomila koplja (kao, uostalom, oko svake nove stvari koja se radi, postavlja, mijenja u centru grada) ona je nedvojbeno intrigantan i zanimljiv eksponat.

"Ma gledan svit cilo lito kako se naginje, vrti, gledaju, ne razume... I kad pitaju i dobiju odgovor, ni dalje ne razume..."

A i kako bi...
 
 

Naslovnica Split