Dalmacija Split

blokiran cijeli grad

I furešti i domaći u Đardinu navijali za 'vatrene': pogledajte kakva je atmosfera zavladala centrom Splita, ovakvi prizori stvarno se rijetko viđaju

blokiran cijeli grad

Đardin vjerojatno nikada nije primio toliko ljudi kao večeras. Ljubitelji nogometa iz svih krajeva svijeta okupili su se u Fan Zoni kako bi dali podršku dvjema momčadima koje su se borile za finale Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Naravno, dominirali su navijači Vatrenih, kvadratni dresovi i simboli ispunili su cijeli prostor tog gradskog parka, no ogromnu podršku Splićanima dali su stranci. Zapravo je bilo pomalo neobično čuti tolike svjetske jezike od osoba u hrvatskim dresovima.

Trgovci su, prema onome sto smo vidjeli, zadovoljno trljali rukama jer su naši gosti redom nositi hrvatska obilježja. Navijačka atmosfera mogla se osjetiti i sat prije početka utakmice, jer je već tada Fan Zona bila prepuna. Splićani su se uglavnom zbili u prve redove.

- Došli smo u Fan Zonu jer mislimo da je bolja atmosfera nego u kafićima. Pobjedu svakako očekujemo, mi ćemo dati dva gola. Jedan će dati Rakitić, a drugi Modrić. Njihov Kane je malo zeznut, ali Sterling zato baš nije nešto dobar u zadnje vrijeme. Ukratko -bolji smo! - poručio je mladi Ante u mješovitom društvu gdje su i djevojke nosile dresove, te su oslikale lica s hrvatskom zastavom.

- Naravno da navijamo za Hrvatsku. Englezi su bahati i mislim da to ne zaslužuju. Hrvatski dres je prvi koji sam kupio u životu! - podijelio je s nama Jasper, mladi Šveđanin u društvu nekoliko prijatelja, koji su također nosili naše boje.
Bilo je zvižduka dok su se puštale obje himne u Moskvi, kao i pljesak podrške pri izlasku igrača na teren.

Prvi gol Engleske razgalio je njihove navijače koji su se uglavnom skromno oboružali rekvizitima, a rijetki su nosili dres ili zastavu. Tek nakon pogotka Trippiera bilo je jasno koliko ih je zapravo bilo u Đardinu.

- Nevjerojatna je utakmica, bolje nego što sam očekivao. Navijati za svoju momčad u Hrvatskoj je fenomenalno. Ponosi smo na igru Engleske u prvom dijelu. Vjerujem da će biti 2:0. Kane će dati drugi gol - kazao je samouvjereno Michael na kraju prvog poluvremena, a njegov prijatelj Alex ipak je vjerovao kako će od naših Modrić zabiti jedan gol.

- Cijeloga dana smo pričali s hrvatskim navijačima, atmosfera je ovdje odlična, sretni smo što smo baš tu na odmoru dok se odigrava polufinale - dodala je Millie, uz tradicionalnu englesku poruku „It's coming home!“.

Zvuci razočaranja čuli su se na svaki neuspjeli pokušaj gola Hrvatske u prvom poluvremenu.

- Trebamo igrati ofenzivnije, povukli smo se previše nazad. Lijeva strana treba igrati bolje. U drugom poluvremenu očekujem golove Rebića i Rakitića - mišljenja je bio naš sugrađanin Ivan. Pomno se pratilo drugo poluvrijeme, neki su tada na nogama bili više od dva sata, no umor i vrućina u natiskanoj gomili nije ih ometala da prate svaki pokret naših reprezentativaca.

Gol Perišića doslovno je zapalio Đardin. Palile su se bengalke, bacalo se u zrak sve što se stiglo, pa i piva. Probudio se navijački duh pa je brzo uslijedilo i skandiranje - U boj, u boj za narod svoj! Nervozno su se pratile posljednje minute u nadi da ćemo zabiti drugi gol. Svi pogledi bili su uprti u veliki ekran, podrška Vatrenima je bivala sve glasnija kako se utakmica primicala kraju. No, tada je došlo vrijeme za produžetke i ponovnu neizvjesnost tko će ići u finale.

Dugo nismo morali čekati na Mandžukićev gol, što je dodatno nabrijalo atmosferu. Čuli su se bubnjevi, glasno skandiranje. Pozitivna nervoza vladala je među navijačima koji su bili uvjereni da ulazimo u finale. I dokazali su da su bili u pravu!

Sveopći delirij nastao je kada su istekle posljednje sekunde i kada je postalo jasno da je Hrvatska odnijela pobjedu i ušla u finale Svjetskog prvenstva! Zajamčeno drugo mjesto palo je u drugi plan - pobjeda je sada jedina opcija.
- Ma kakvi drugi, bit ćemo prvi! Momcima svaka čast, to se riječima ne može opisati - podijelio je s nama razgaljeni Mirko koji je slavio uz pivo, a ekipa je samo donosila nove doze.

- Idemo, mi smo prvaci svijeta!!! Sad cemo satrat Francuze! - derala se grupica mladih navijača uz napomenu da ih je većina izgubila glas tijekom utakmice. Na Engleze se, očito, brzo zaboravilo. Krenula je proslava u Fan Zoni gdje su ostali najvjerniji navijači.

- Oduševljene smo, nismo ni sumnjale da će biti tako! Slavit ćemo cijelu noć! - vikale su Ivana i Maja u noći koja je ušla u našu, ali i u svjetsku povijest.

- Dokazali smo svijetu koliko vrijedimo, to nikada ne smijemo zaboraviti! A sad šta bude, i ovo je više nego dobro - poručio je stariji gospodin.

Navijači su nakon utakmice blokirali Zagrebačku ulicu oko Đardina, u koloni su ostali "zarobljeni" i Prometovi autobusi. Cijeli centar grada je pun ljudi, promet je praktički zaustavljen, svi su na ulicama!

Naslovnica Split