StoryEditorOCM
Dalmacijamračna strana turizma

U što nam se ovo pretvorio grad?! Mihovilova širina postala smetlište, Vestibul ljetno skladište; Splićani su ogorčeni, u centru se više ne da normalno živjeti

11. srpnja 2018. - 15:35

Kad nema mačke, miševi kolo vode. Ova stara narodna poslovica baš zorno pokazuje stanje užeg centra grada po pitanju komunalnog reda, odnosno nereda.

Evo konkretne situacije kojoj je potpisnica redaka svjedočila na svoje oči, u ponedjeljak u Šubićevoj ulici, nešto iza 13 sati.

Na potezu Voćni trg – Pjaca operirala su istovremeno sva mala specijalna vozila “Čistoće” koja su kupila otpad iz poslovnih prostora. Tek nekoliko minuta nakon što su prošli, ispred kante za sitne otpatke u Šubićevoj osvanula je vreća smeća. Što reći?

Idemo dalje, na malo ozbiljnije stvari. Marin Krpetić, predsjednik Udruge Get, na svom je Facebook profilu objavio fotografiju na kojoj je blok uplatnica za komunalnu naknadu za naredno šestomjesečno razdoblje, a ispod njih fotografije divljeg deponija na Mihovilovoj širini, koji se u intervalima gomila još od listopada prošle godine.



Radi se, kaže, o šutu koji je nakon radova ostao iza gradnje hotela investitora Josipa Mijića, suvlasnika tvrtke “Građa” iz Solina.

Ultrabezobrazluk

 – Fascinantno je da je gradilište pod zabranom, a hotel izgrađen do kraja! Iz takvog objekta je šut gotovo na dnevnoj bazi na javnoj površini. Pred Ultru je bezobrazluk podignut na viši nivo – zid naše zgrade, koji se nalazi nasuprot, “dekoriran” je nekom šablonom, a zapravo se radi o klasičnom vandalizmu i grafitiranju pročelja tuđe zgrade.Već je prijavljen nebrojeno puta, čak i nekoliko puta kažnjen.

Pitam se zašto moji sugrađani i ja plaćamo komunalnu naknadu kad nam isporučuju ovakvu uslugu? Razočaran sam aktualnim političkim vodstvom Grada, kao i Damirom Babićem, pročelnikom za komunalu. Ne može se u ljeto ići bez novog komunalnog reda, koji je još na čekanju, ali i komunalnih redara – ističe Krpetić i dodaje kako su građani centra grada zaslužili da se od prihoda od najma javnih površina, poslovnih prostora, komunalne naknade, spomeničke rente i Podruma puno više vrati u njihov kvart.

Također, navodi i problem dostavnih vozila za ugostiteljske objekte koji zbog nedostatka skladišnog prostora pojedinih lokala moraju svako malo prevoziti artikle koje su nabavili.



Prolazeći gradom, u gomili stranih turista koji su doslovce na svakom koraku, ne možemo ne primijetiti da je područje stare jezgre, izuzevši sporadično smeće uz kante za otpatke, doista čisto. Na Marmontovoj gotovo da nismo ni papirić primijetili na podu, a tako je bilo i po ostalim kaletama i trgovima.

Vrijedni djelatnici “Čistoće” zbilja ulažu nadljudske napore da organizacijski i terenski odrade sve kako bi se zbrinule narasle količine otpada u ljetnim mjesecima.

Split happens!

– Žao mi je tih ljudi, koji stvarno rade i preuzeli su sve na sebe, dok ih komunala uopće ne prati – podvukao je Krpetić.

Prolazimo Peristilom i gledamo kako se turisti pentraju po pozornici koja će ovdje biti naredna tri tjedna u sklopu Splitskog ljeta, dok je prostor Vestibula pretvoren u skladište.

O prometnom kaosu koji vlada centrom grada već smo pisali u više navrata. Čisto kao podsjetnik, snimili smo fotografiju kolone niz Zvonimirovu usred ponedjeljka. Split happens!

 


Mjenjačnica na vrh kampanela



Šlag na torti svakako je priča o mjenjačnici koja je bez dozvole konzervatora doslovno nikla iz zida kuće Pavlović u Marmontovoj ulici. Taj drski čin dobio je epilog na Facebooku, gdje je inače angažirani vijećnik Pametnog Renato Čupić napravio prigodnu fotomontažu, pa je tako mjenjačnicu nasadio na kampanel sv. Duje, a na Peristil stablo i montažni objekt.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 08:23