Dalmacija Split

to je reakcija!

Splićani i 'Slobodna' mijenjaju zakon? Kockarnice i striptiz klubovi nemaju što raditi u blizini škola, iz Banovine upućena inicijativa u Ministarstvo

to je reakcija!

Jednoglasnom odlukom splitskog Gradskog vijeća upućuje se inicijativa za izmjenu postojećeg zakona i vraćanje stavke koja neprimjerene sadržaje za djecu, kao što je kockarnica, drži podalje od obrazovnih ustanova i vjerskih objekata.

Odmah je na sjednici u utorak zatraženo očitovanje i glasanje vijeća o tom problemu, koji se u posljednje vrijeme sve češće pojavljuje, što su čitatelji mogli uočiti i na stranicama "Slobodne".

U lokalu Dina Rađe osvanuo novi noćni klub: na samo par koraka od škole i mališana nude - striptiz i lezbo show!

- Podržavamo inicijativu da se vrati članak zakona koji kaže da je u krugu od 500 metara od škola i vjerskih objekata zabranjeno otvaranje kockarnica i sličnih sadržaja. Prema Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa uputit će se inicijativa koja bi izmijenila zakon na razini cijele države - kazao je Mate Omazić, pročelnik Službe za društvene djelatnosti.

Time bi Split postao jedini grad u državi koji je, uz jednoglasnu podršku svih vijećnika, odlučio stati na kraj kockarnicama smještenim tek nekoliko koraka od škole.

Posljednji takav slučaj prije nekoliko dana je zabilježen pokraj osnovnoškolske ustanove na Brdima, što je stanovništvo dočekalo s glasnim negodovanjem.

Takvom inicijativom je zadovoljna i Matea Bešlić, predsjednica Savjeta mladih Grada Splita, koja je pauze današnje sjednice iskoristila kako bi vijećnicima ukazala na taj problem.

- S nekoliko vijećnika sam komentirala problem kockarnica i striptiz klubova u blizini škola i ostalih ustanova za djecu i mlade, ali nisam očekivala da će već na današnjoj sjednici biti predložena i izglasana inicijativa za izmjenu zakona. Ovo je najbolji primjer da zaista možete promijeniti loše stvari, ako se dovoljno potrudite.

Zahvaljujem se gradskim vijećnicima na reakciji i općenito pristupačnosti kad su u pitanju problemi i interesi mladih. Nadam se da ćemo zajedno napraviti puno toga za mlade u našem gradu. Još jednom bih pozvala sve mlade da nam se jave sa svim prijedlozima i problemima s kojim se susreću, a mi ćemo se potruditi da isti budu riješeni - kazala je predsjednica Savjeta mladih Grada Splita, vidno zadovoljna rezultatom današnje sjednice Gradskog vijeća. 

Naslovnica Split