Dalmacija Split

Začarani krug

Danima napadao ljude, svaki put pušten: Splićani su zgroženi rupama u sustavu, evo zašto osobe s psihičkim smetnjama prolaze 'lišo'

Začarani krug

Svekolika javnost na društvenim mrežama ovih se dana zgraža nad informacijom da je policija samo za prekršaj prijavila 28-godišnjaka koji je krajem prošlog tjedna na Marjanu napao ženu koja se šetala s trogodišnjim sinom te da će odgovarati samo za remećenje javnog reda i mira.

Splićani su, posebice od brutalnog ubojstva meksičke turistkinje prije šest godina, osjetljivi na bilo kakvu pojavu koja razbija mir koji mnogi traže šetajući Marjanom. No, ako se uzme u obzir informacija koju su mnogi previdjeli, a to je da je 28-godišnjak smješten na psihijatriju, onda stvari postaju jasnije – kad je u pitanju "psihić", ni policija ni sud ne mogu puno toga napraviti!

Za primjer ćemo uzeti slučaj 40-godišnjaka iz Splita koji je prošlog mjeseca dva puta bio pred Prekršajnim sudom i oba je puta oslobođen optužbe zato jer ima dijagnosticiranu shizofrenu psihozu paranoidno-halucinatornog tipa.

Navedeni je muškarac, kako mu piše u podacima, beskućnik bez stvarnog prebivališta.

U prvoj oslobađajućoj presudi od 6. veljače ove godine stoji da ga je policija prijavila zbog toga jer je 27. svibnja 2017. godine, oko 19.30, na Obali kneza Domagoja u splitskoj Trajektnoj luci ležao na pješačkom otoku, nerazgovijetno sam sa sobom razgovarao, a kad su došli policajci, ometao je promet te je otišao u park, skinuo odjeću i legao na travu.

Prijetio oružjem

Ista prijava ga je teretila da je mjesec dana prije, oko 22.20, na autobusnom kolodvoru pijan remetio javni red i mir "na naročito drzak i bezobziran način", tako što je verbalno napao ženu koja je bila s malodobnim djetetom vičući joj "što glumiš s tim psom, glupačo jedna, šta imaš tu raditi, sad ćeš viditi...", a onda ju je pokušao i fizički napasti.

No, ni to nije sve, policija ga je prijavila tad i da je 25. svibnja prošle godine u bolnici Firule, oko 10 sati, verbalno napao pacijente i osoblje bolnice vičući da ima oružje, a onda je vikao na djelatnika bolnice da će "razbijati glave" tražeći od njega da mu vrati novac koji mu je "progutao" aparat.

U drugoj oslobađajućoj presudi Prekršajnog suda stoji da je 17. veljače ove godine na Gatu sv. Duje, oko 17.30, bez ikakvog povoda prišao jednom muškarcu i udario ga plastičnom podnom pepeljarom u leđa i zatiljak glave.

U oba postupka sud je, na osnovi psihijatrijskog vještva, zaključio da 40-godišnjak nije bio ubrojiv i da samim tim nije kriv.

Zanimljivo je da je vještakinja zaključila da je on opasan za okolinu i da postoji vjerojatnost da bi mogao počiniti i teže prekršajno djelo i da je "za uklanjanje ove opasnosti potrebno njegovo liječenje u psihijatrijskoj ustanovi zatvorenog tipa s mogućnošću liječenja i čuvanja npr. u bolnici na Rabu, Ugljanu ili Vrapču".

I to je to. Sud zaključi to što zaključi, okrivljeni možda i provede neko vrijeme u bolnici, no ni tamo ne može biti zauvijek. I onda se opet vrati na ulicu. I tako u krug. Začarani krug. Nema sumnje da će tako biti i s 28-godišnjakom s Marjana ako se, naravno, utvrdi da je neubrojiv zbog svoga psihičkog stanja.

Opasan za okolinu
27. 4. 2017.
– vrijeđao ženu s djetetom, pokušao je fizički napasti
25. 5. 2017.
– prijetio osoblju KB-a Split, vikao da ima oružje
27. 5. 2017.
– ležao na pješačkom otoku, skinuo se do gola u parku
17. 2. 2018.
– udario prolaznika pepeljarom u glavu

Naslovnica Split