StoryEditorOCM
Dalmacijabirane riječi i stegnuta grla

Planinari se oprostili od tragično stradale braće Stamenov: 'Možda nisu bili golgeteri, ali njihov život nam treba biti uzor'

12. ožujka 2018. - 23:50

Deset dana je prošlo od šokantne nesreće na Mosoru, u kojoj su živote izgubila braća Stamenov, a večeras su se od njih u hotelu Zagreb oprostili kolege i prijatelji s planina.

Bistre glave i uz birane riječi, no i dalje stegnutog grla zajednička misao bi bila kako su Miki i Bugi bili skromni, stručni, odani i pošteni, te da bez njih koji su "otišli su u neke više planine, vikendi na Mosoru više neće biti isti".

- Možda nisu bili golgeteri, ali njihov život nek bude poruka što to trebamo ostaviti iza sebe. Iza njih ostaje priča o blagosti i ljudskosti, koja bi nam trebala biti uzor da budemo barem mrvicu bolji – kazao je Stipe Božić, kao izaslanik gradonačelnika Andre Krstulovića Opare.

HGSS-ovac Vinko Prizmić naglasio je da Stamenovi nisu zaludu živjeli jer će ih se svi sjećati s radošću, a njegov kolega Frane Bebić kako su bili garancija sigurnosti na Mosoru, jer dok bi Miki umatao rane ozlijeđenih, Bugi je već organizirao spasitelje.

Predsjednik Planinarskog društva Mosor Denis Vranješ preminulu braću nazvao je uzorima, a posebno emotivan bio je Špiro Gruica, domar Doma, koji je pokušao spasiti Stamenove.

- Život počinje na izvoru, a njihovi su životi, eto, na izvoru završili. Ipak svi koji znaju koliko su voljeli Mosor, uvjereni su da su s ove zemlje otišli kao sretni ljudi - rekao je Gruica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 00:50