Dalmacija Split

SVI VOLE DOMAĆEG BANKSYJA

Drama oko golemih grafita u Vukovarskoj se nastavlja: netko ih briše, ali u zoru opet osvanu novi koji živciraju političare

SVI VOLE DOMAĆEG BANKSYJA
Ovo je grafit koji je ekspresno prebojan
Ovo je grafit koji je ekspresno prebojan
Poruka o tome da netko voli svoju zemlju, ali ne i političare, očito ne može opstati na sablasano praznom parkiralištu
Autor je sve objasnio
Hoće li već sutra netko prebojati i novi grafit?

Nedavno smo pisali kako je jedan novi, poprilično veliki grafit zaintrigirao Splićane.
"Voli svoju zemlju, mrzi svoju državu", napisao je nepoznati netko, očito ogorčen Hrvatskom. Državom i njenim aparatom, ne zemljom.

Većina je u komentarima hvalila nepoznatog Splićanina ili Splićanku, navodeći da ni oni nisu zadovoljni s ovakvom državom, pa je poruka grafitera ubola u sridu.

Splićane iznenadio golemi grafit u Vukovarskoj, skupljaju se ispred njega i pokušavaju 'prokljuviti' što je pisac htio reći: pogledajte poruku punu gorčine

Međutim, ubola je i neke druge, ali oni nisu baš bili previše oduševljeni porukom. Naime, čim smo o tome napisali tekst netko (pre)revan je uzeo nekoliko kanta sive boje i prebojao grafit koji se nalazi na zidu uz zatvoreni i sablasno prazni parking uz Vukovarsku. Po gradu ima grafita koji već godinama stoje, nitko ih nije prebojao, a ovaj na starom zidu je 'opituran' po hitnoj proceduri.

Valjda se poruka ispisana na zidu nekome nije svidjela, jer čovjek je jasno rekao da voli zemlju, a ne državu koja je, tumače građani koji su komentirali poruku, sustav prisile preko kojeg vladajući ostvaruju svoje interese, a oni koji nisu članovi ni jedne stranke nema šanse za uspjeh u ovakvoj Hrvatskoj.

No, i autoru grafita je zasmetala ta brzina prebojavanja pa je opet, pod okriljem noći preko sive boje napisao novu poruku.
- A parking kao i država, propada - napisano je crvenom bojom, da bi onda crnom napisao i pojašnjenje:
- Ali važno da se glas naroda guši brzo, a rješenja za neke veće probleme nećemo dobiti nikad.

I nova poruka je mnoge zaboljela

Sada čekamo novi potez komunalaca ili pak onoga kome je zasmetao grafit pa ga je prebrisao.

'Neka sutra dođu i u moj portun i izbrišu ustaško znakovlje'.

- Naravno, grafiti ili kojekakve škrabotine nagrđuju grad, nitko normalan ne hvali osobu ili osobe koje nagrđuju javna dobra, međutim ova poruka je ispisana na oronulom zidu oronulog parkinga i ne smeta nikome. Zapravo smeta nekima, zato je i prebrisana. Ako ga je obrisala komunalna služba onda neka sutra dođu i u moj portun i lipo pobrišu ustaško znakovlje, pa izjave o ljubavi i neke druge parole - bio je jedan od komentara.

Evo kako su građani komentirali "Voli svoju zemlju, mrzi svoju državu".

D.B. - "Ljudi su jednostavno nezadovoljni u Hrvatskoj jer nema posla,plaće nisu na vrijeme, radi tko što hoće, jednostavno na svijetu nema pravde. Žalosno ali istinito!!"

Ž.L. - "Nije lako kućanstvo imati i vodit, a kamoli državu!"

M.M. - "Problem je što državni organi često ne rade svoj posao, svi nemaju jednaki tretman, a pogotovo je loša situacija u pravosuđu."

V.P. - "Ova "država" nije po volji većini. Ili da se ispravim, ovo što su neki napravili od države. Od države kakva je trebala biti, a od osamostaljenja nikad nije postala. I sve su manje šanse da će ikad postati. Znači ova, ovakva država je po volji jednom manjem dijelu državljana. Samo taj dio je glasan, zna što želi, a jedan dio zna i kako se krade"

D. S. - "Bravo za autora! Reka je sve,nema šta dodati. I sve je točno! I sam sam odavno zamrzio ovu državu, a domovinu nosim u srcu i sve dobro što je u njoj. A političari i uhljebi svih boja koji ste nas dogurali dovde jedite..."

B. Z. - "Autor grafita je ljut na one bezlične likove koji imaju pravo glasati i izabrati ove štete što vode državu nama na štetu, a njima u korist. Zajebana je demokracija. Dala je i amebama pravo glasa."

Ž.Z. - "Država je aparat prisile preko kojeg vladajuća klasa (stranka) ostvaruje svoje interese. "Pisac" ne voli aparat prisile koji ostvaruje SAMO SVOJE interese. To ne volim ni ja"

 

Naslovnica Split