Dalmacija Split

malo misto

'Rasvjetni stupovi se godinama nisu mijenjali, nitko nije vodio evidenciju u kakvom su stanju...', splitski dogradonačelnik nakon bizarne nesreće priznao probleme

malo misto

I stanje rasvjetnih stupova, općenito naše infrastrukture, još jedna je od zatečenih neriješenih stvari u komunalnoj svakodnevici. Izgleda da što god dotaknemo moramo popravljati iz korijena – kazao nam je dogradonačelnik Nino Vela nakon sastanka nastalog kao epilog priče objavljene u "Slobodnoj Dalmaciji" o dvojici kuhara koji su preksinoć, doslovno za "dlaku", izbjegli nesreću na Velebitskoj ulici kada je samo nekoliko centimetara iza njihova vozila pao stup javne rasvjete.

Nakon što se iza opel corse kojom su se Darije Mihovilović i Hrvoje Vitez vraćali s posla u restoranu "Duje" na Gripama srušila nekoliko stotina kilograma teška i 12 metara duga konstrukcija upravo dok su kretali sa semafora na raskrižju Velebitske i Vukovarske ulice, koncesionarima zaduženim za održavanje javne rasvjete i Banovini došlo je do glave kakva se tragedija mogla dogoditi.

Kako to obično biva u Hrvatskoj, stvari se krenu rješavati tek kada se problem pojavi, ali prema izjavama odgovornih, preventiva u ovom slučaju nikada nije niti postojala, pa ponovno ne želimo ni zamisliti što se moglo dogoditi da je termin nezgode bio drukčiji, a raskrižje puno pješaka i vozila.

– Stupovi se godinama nisu mijenjali. Ono što je važno naglasiti da Grad nema elaborat evidencije stanja svih stupova. Možemo točno ocijeniti kad su stupovi ugrađeni, no kakvo je njihovo trenutno stanje, još jedna je od stvari koje smo zatekli nakon preuzimanja vlasti i gdje nemamo urednu evidenciju – naglasio je Vela.

Zbog nastale situacije gradonačelnik Andro Krstulović Opara naložio je svojim službama, te tvrtkama "Prolux" i Elektroradionica "Frane Bojčić", koncesionarima javne rasvjete na zapadnom i istočnom dijelu grada, da sukladno aktualnom ugovoru o upravljanju i održavanju te komunalne opreme pregledaju svih 14.000 metalnih stupova ne bi li našli još poneki koji je umjesto vertikalnog, spreman za vodoravno osvjetljavanje ulice.

Naslovnica Split