StoryEditorOCM
Dalmacijasnažne poruke iz splita

Taksisti podnijeli kaznene prijave protiv ministra Butkovića i njegovih suradnika: Dopuštaju nezakonito djelovanje Ubera, iako su javno potvrdili da je ilegalan

Piše N. Lulić
6. ožujka 2018. - 13:49

Članovi Radio Taksija Zagreb, Udruge za promicanje auto taksi prijevoza – Radio Taksija Split i Udruge VG Taxi u utorak su u Splitu podnijeli kaznenu prijavu protiv Olega Butkovića, ministra pomorstva, prometa i infrastrukture te njegovih šestoro suradnika zbog zlouporabe položaja i ovlasti te zbog neprovođenja Zakona o prijevozu u cestovnom prometu po pitanju zabrane rada Ubera u Hrvatskoj.

- Čekali smo više od godinu i pol dana da profunkcionira pravna država - silni pokušaji razgovora, brojni sastanci, kako s ministrom Butkovićem, tako i s ministricom Martinom Dalić, nisu urodili plodom. S našim predmetom je upoznata i komisija Europske unije za cestovni transport, a nismo daleko ni od europske tužbe - najavila je Doris Košta, odvjetnica taksista na konferenciji za novinare koja se održala u hotelu "Radisson Blu".

Dodaje kako Ministarstvo i Vlada dopuštaju nezakonito djelovanje Ubera, iako su javno potvrdili da je ilegalan, dok s druge strane 2500 taksista poštuje zakone, plaća poreze i pune državni proračun.

Istaknula je još kako je ista ta država "udarila ispod pojasa" ovu obrtničku branšu kroz novi Zakon u koji planira ubaciti nelegalnost Ubera.

Božo Miletić, predsjednik Udruženja taksi prijevoznika pri HOK-u naglasio je kako je konačni nacrt prijedloga Zakona nadležno Ministarstvo uputilo u hitnu proceduru bez završetka javne rasprave.

- Ili su toliko nesposobni ili silno žele ugoditi tvrtki koja dvije godine djeluje nelegalno u Hrvatskoj, pa su napravili ovakav amaterski propust. Zbog svega navedenog tražimo ostavku ministra Butkovića i njegovih pomoćnika te ostalih djelatnika po liniji odgovornosti, kao i javno očitovanje o ovom propustu - podvukao je Miletić.

Iz Ministarstva navode kako nacrt prijedloga spomenutog Zakona još uvijek nije upućen Vladi na donošenje, pa je time, naglašavaju, netočan navod taksista da je prijedlog Zakona stavljen u hitnu proceduru.

- U tijeku je postupak prikupljanja mišljenja ostalih tijela državne uprave čiji će se komentari također analizirati. Isto tako, bit će objavljeno i dostavljeno izvješće o provedenom javnom savjetovanju - pojašnjavaju iz Ministarstva i dodaju kako se konferencijom za medije želi stvorit pritisak zbog donošnja novog Zakona čiji je cilj liberalizacija taksi tržišta i dostupniji i jeftiniji taksi prijevoz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 13:48