Dalmacija Split

ZAGONETKA

Splićane iznenadio golemi grafit u Vukovarskoj, skupljaju se ispred njega i pokušavaju 'prokljuviti' što je pisac htio reći: pogledajte poruku punu gorčine

ZAGONETKA

Jedan novi, poprilično veliki grafit zaintrigirao je Splićane.

"Voli svoju zemlju, mrzi svoju državu", napisao je nepoznati netko, očito ogorčen Hrvatskom. Državom i njenim aparatom, ne zemljom.

- Vidjela sam da je ovo osvanulo ima nekoliko dana. I da, čovjek je u pravu, ma iz kojih pobuda to napisao - kaže nam čitateljica M. E. koja je snimila grafit i poslala nam fotografiju u redakciju.

 

I koji je motiv da bi se netko dao u grafitere? Možda čeka godinu - dvije da dođe na red kod doktora, možda inspekcija baš kažnjava njegov obrt, a ne dira velike poduzetnike, možda nema posla, možda je ljut na naše političare, možda je nezadovoljan sveopćim lopovlukom i korupcijom, možda se za ovu zemlju borio, a ona nije ispala kako je očekivao, možda misli pobjeći u Irsku, možda...

Ma tko će znati što ga je ponukalo da svoj bijes iskali na zidu Vukovarske ulice. No, zemlja Hrvatska i država Hrvatska nisu jedno te isto, jer i sama Hrvatska enciklopedija kaže:

- Država je politička zajednica ljudi organizirana na nekom teritoriju pod suverenom vlašću; suveren i neovisan entitet sposoban ulaziti u odnose s drugim takvim entitetima a koji ima međunarodnu pravnu osobnost; aparat sile koji jamči sigurnost političke zajednice i svih njezinih članova. Bitni elementi države jesu: stalno stanovništvo (državljani), određen teritorij i suverena vlast. Državnu vlast obavljaju državni organi, koje obično određuje ustav države.

Ali očito ova država nije po volji dijelu njenih državljana...

 

Naslovnica Split