Dalmacija Split

mali kemičar

Snažna detonacija zatresla Spinut: tinejdžer u kuhinji izvodio pokuse, pa eksplozijom probio zid i izazvao požar, u bolnici mu pružena pomoć

mali kemičar

U prizemnom stanu koji se nalazi u Fra Boninoj ulici u Splitu došlo je u nedjelju navečer do esplozije u kojoj se srušio pergradni zid stana, a nitko nije teže ozlijeđen.

Dječak koji ima nepunih sedamnaest godina je u kuhinji na štednjaku spajao razne kemijske supstance te je taj njegov spoj izazvao eksploziju koja je bila toliko jaka da je urušila pregradni zid između kuhinje i dnevnog boravka.

Do eksplozije je došlo oko 19.45 sati,a dječak je sam izvodio pokus u kuhinji dok su mu u drugoj sobi bili roditelji i djed. Dječak je navodno izrađivao dimnu bombu i tijekom eksperimenta izbio je požar, suknuo je veliki dim i odmah su pozvani vatrogasci, a dječak je odveden u KBC Split gdje mu je pružena liječnička pomoć.

Konstatirana mu je nadraženost očiju i crvenilo po licu. Vatrogasci iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Splita zatekli su dječaka u potpunom šoku,a dio kose mu je bio nagoren. Stan su pregledali eksplozimetrom nakon čega su stan ispraznili od ljudi, te ga razračili. Došli su i djelatnici HEP- a zato što su u eksploziji neke žice od struje ostale pod naponom, pa su to oni sredili da ne bi nekoga udarila struja. Kako ozljede nisu teže dječak je pušten kući. U stan je nakon eksplozije policija odmah uputila očevidnu ekipu,a hoće li ona točno utvrditi štoje dječak miješao u posudi na štednjaku,vidjet ćemo.

Danas su na Youtube-u i internetu dostupni razni savjeti za sve moguće izrade raznih spojeva od recepta za kolače do izrade eksplozivnih naprava. Ako se dječja aktivnost u stanu odvija bez znanja roditelja, nažalost mogu se dogoditi i ovakve stvari. Za sada nam u policiji nisu mogli reći hoće li ići kakva prijava i za koje djelo u ovom slučaju.

Naslovnica Split