Dalmacija Split

nije mu prvi put

Nevjerojatna prijevara 'teška' milijun eura: Radojica šibenskom vaterpolistu prodavao tuđe zemljište na Marjanu pa završio iza rešetaka

nije mu prvi put

Da kojim slučajem splitska javna bilježnica Mila Čipčić nije primijetila pri ovjeravanju kupoprodajnog ugovora da nedostaje dio dokumentacije, nekadašnji šibenski vaterpolist J.J. (38) kupio bi za milijun eura – mačka u vreći.

Ovako je "prošao lišo", a Mladen Vladović (64) zvani Radojica iz Splita, prevarant koju mu je namjeravao prodati oko 1100 četvornih metara tuđeg atraktivnog zemljišta u sklopu Park-šume Marjan, završio je iza rešetaka na splitskim Bilicama u jednomjesečnom istražnom zatvoru zajedno sa svojim pomagačem Marko Gilićem (36), zvanim Brzi.

Sve je, po kaznenoj prijavi, počelo početkom listopada, kad u hotelu "Le Meridien" J.J. preko Ante J. upoznaje Vladovića. No, upoznaje ga pod imenom Stjepan Tonći Mustapić, kako mu se on predstavio. Mustapić, odnosno Vladović, rekao je J.J. da je vlasnik zemljišta u Park-šumi Marjan na Šetalištu Ivana Meštrovića i da ga prodaje za milijun eura. Tada sva trojica odlaze do zemljišta, a dok su se vozili i kad su stigli tamo, nesuđeni kupac saznaje da Mustapić (odnosno Vladović) nije isključivi vlasnik zemlje, nego da je suvlasnik zajedno sa svojom starom majkom, koja je bolesna i živi u Njemačkoj.
 

 

 


I dalje ne sluteći što se događa, bivši sportaš, koji se svojedobno u Šibeniku bavio iznajmljivanjem sportske i rekreacijske opreme, "zagrizao" je za kupnju zemljišta, čija je tržišna vrijednost čak sedam milijuna eura, te mu Vladović obećava da će mu majka dati punomoć da može raspolagati njezinim dijelom nekretnine. Dogovaraju se da će dovršiti posao kad "vlasnik" pribavi dokumentaciju, a J.J. mu je prilikom potpisivanja kupoprodajnog ugovora trebao dati 100 tisuća eura kapare te još 900 tisuća eura u roku od 30 dana.

Vladović potom odlazi u Njemačku i nabavlja osobne podatke Stephana Tonija Mustapića, izrađuje osobnu iskaznicu na ime Stjepan Tonći Mustapić i u nju umeće svoju fotografiju. Na komadu papira rukom ispisuje punomoć koju potpisuje imenom Mustapićeve majke, a u kojoj se navodi da ona ovlašćuje svoga sina da proda zemlju u Splitu.

Vladović se vraća u Split, dokumentaciju daje odvjetnici Doris Košta, koja nema pojma da su papiri falsificirani, i potpisuje joj punomoć za zastupanje kao Stjepan Tonći Mustapić, a ona izrađuje kupoprodajni ugovor. Prošlog četvrtka dolaze kod javne bilježnice, no ona pripremljeni ugovor nije ovjerila jer su neki papiri nedostajali.

Tada nesuđena žrtva očito shvaća da nešto "ne klapa" i u priču se uključuje policija, koja dan poslije uhićuje i Vladovića, ali i Gilića. Iako ga sumnjiče da je bio sudionik prijevare jer je pri posjetu uredu javne bilježnice ostao u vozilu čekati Vladovića naoružan pištoljem marke "walther" s metkom u cijevi, Brzi je na ispitivanju na Općinskom državnom odvjetništvu kazao da on nema veze s prijevarom te da je tu bio kao "zaštitar".

Naime, rekao je da je Vladovića upoznao pod imenom Mustapić i nadimkom Pagar, te da ga je samo čuvao od mogućeg napada s obzirom na to da je trebao iz ureda javne bilježnice izići bogatiji za 100 tisuća eura. Brzi bi za tu uslugu dobio 200 do 300 eura.

Vladović je, doznajemo, sve priznao i još je kazao kako ga nije briga jer mu je, navodno zbog teškog oblika karcinoma, ostalo još par mjeseci života. Ipak, on je, barem koliko je javno poznato, u posljednjih nekoliko godina prodao "pola Meja" na gotovo identičan prijevaran način, a prikupio je za sada osam pravomoćnih presuda za prijevare i krivotvorenje isprava.

"Tjelohranitelj" Gilić s druge strane je 13 puta pravomoćno osuđen za teške krađe, prijevare, nasilničko ponašanje i sl., a široj javnosti postao je poznat nakon što je krajem prosinca 2016. godine Vrhovni sud pravomoćno potvrdio da nije sudjelovao u pljački banke u splitskom "City Centeru one" u lipnju 2013. godine, zbog čega je u zatvoru proveo 790 dana.

 

 

 

Naslovnica Split