Dalmacija Split

DRUG NA DRUGA

Kreće velika bitka za uzdrmani splitski SDP: za mjesto predsjednika se natječu četvorica članova, evo tko je čiji 'igrač' i kakve taktike spremaju

DRUG NA DRUGA
Goran Kotur
Ivan Čizmić

Članovi splitskog SDP-a, stranačke organizacije "uzdrmane" dvostrukim raspuštanjem u zadnjih godinu i pol dana, u iščekivanju su konvencije koja će se održati 25. studenoga.

Na njoj će se, podsjetimo, birati novi predsjednik, potpredsjednici, Predsjedništvo i Gradski odbor. O datumu konvencije odlučivao je povjerenik SDP-a u Splitu Zvane Brumnić, inače glavni tajnik stranke.

Prisjetimo se, sredinom rujna većina članova splitskog SDP-a zatražila je od Predsjedništva peticijom, koju je inicirao Goran Kotur, splitski gradski vijećnik i donedavni potpredsjednik splitskog ogranka, da se konvencija raspiše u statutarnom roku, najkasnije koncem studenoga, a ne u svibnju, kako je bilo predviđeno, te je njihovu zahtjevu udovoljeno.

Za predsjednika su se kandidirala četiri člana – uz spomenutoga Kotura, to su odvjetnik Ivan Čizmić, koji, navodno, uživa povjerenje SDP-ova čelnika Davora Bernardića, Zoran Barac, direktor "Parkova i nasada", te Stiven Vladislavić, bivši potpredsjednik splitske organizacije.

Suzdržani Vladislavić

Prije ulaska u izbornu utrku njih četvorica su morala prikupiti minimalno 58 potpisa, što je, zapravo, 10 posto od ukupnog broja članova splitskog SDP-a.

Najviše ih je pribavio Goran Kotur (326 potpisa), zatim Vladislavić sa 106, Barac sa 73, a najmanje Ivan Čizmić (68) koji je potpise, doduše, prvi i predao, ali ih je, kako se govori među splitskim SDP-ovcima, počeo i prikupljati najranije, čak sedam dana prije raspisivanja konvencije.

Na Bačvicama se, gdje je sjedište gradske organizacije, navodno dobro zna koji je, grubo rečeno, "čiji" kandidat.

Za Čizmića, bivšeg člana Gradskog odbora, u kuloarima se priča kako je blizak Bernardiću, ali i Marinu Jurjeviću. Bernardić ga je postavio za člana Radne skupine za izradu Statuta SDP-a i vanjskog člana saborskog Odbora za pravosuđe.

Povjerenik Zvane Brumnić postavio je, pak, Bojana Kralja, koji podržava Ivana Čizmića, za predsjednika Izborne komisije u Splitu.

Vladislavić je, smatra se u SDP-u, blizak Igoru Dragovanu, Milanki Opačić i Mirandu Mrsiću, Bernardićevim oponentima, i jedan je od četiri člana Glavnog odbora koji su bili suzdržani kad se glasovalo o povjerenju aktualnom predsjedniku stranke.

Barac je, pak, nesuđeni SDP-ov kandidat za gradonačelnika...

Za Kotura se zna da se usprotivio Bernardićevu raspuštanju organa splitskog SDP-a, baš kao i prošlogodišnjem raspuštanju organizacije od strane Zorana Milanovića. Kandidat Stiven Vladislavić je podržavao prvo raspuštanje, a Ivan Čizmić drugo.

Samouvjereni Čizmić

Zadnjih se dana u kuloarima može čuti i kako je plan Čizmića i Vladislavića da "uvuku" Gorana Kotura koji, navodno, ima najveće šanse, u drugi krug, i da tada podrže onoga tko od njih dvojice dobije više glasova.

Suradnici oponenata – Bernardića i Milanke Opačić u Splitu se, dakle, udružuju, odnosno plan im je međusobno se podržati kod glasanja za gradski odbor, te tako dobiti većinu i kontrolu nad gradskom organizacijom.

Sami kandidati nam, očekivano, ove priče nisu potvrdili – Vladislavić je rekao kako o unutarstranačkim stvarima sasvim sigurno neće govoriti u medijima, a Čizmić poručio kako on nije "ničiji", nego "mamin i tatin".

– Drugog kruga neće ni biti, ja ću pobijediti u prvom, a onda ću se posvetiti jačanju kotarskih organizacija koje su prilično zapuštene – kazao nam je Čizmić.

Sličan cilj, ako postane predsjednik, ima i Goran Kotur – formirati ogranke po gradskim kotarima, te kontaktirati sve simpatizere, kako bi SDP za šest mjeseci pobijedio na kotarskim izborima u svim onim splitskim kvartovima u kojima uvijek najviše glasova osvaja i na parlamentarnim izborima.

– Zalažem se za jedinstvo koje će se ostvariti kroz kvalitetan zajednički rad na terenu i jasne socijaldemokratske stavove i prijedloge, kako bismo se izborili da cijeli Split postane grad po mjeri čovjeka. Nikad se nećemo odreći naše crvene boje, ali se više nikad nećemo ni crvenjeti zbog loših odluka naših predstavnika – poručio je Kotur.
Barac, jedan od njegovih protukandidata, nije odgovarao na naše pozive.

A tko je Rankov igrač?

Ranko Ostojić, koji se namjerava kandidirati za čelnika županijske organizacije SDP-a protiv aktualnog predsjednika Arsena Bauka, još se nije izjasnio kojega kandidata podržava. Među članovima njegove udruge Pozitiva ima, naime, simpatizera svih kandidata.

Naslovnica Split