Dalmacija Split

Pozdrav prije isplovljavanja

Posada iskrcala smeće nasred Istočne obale, prolaznici danima 'uživali' u smradu iz prepunih vreća!

Pozdrav prije isplovljavanja

Posada turističkog jedrenjaka "Gradina 1", kao pozdrav Splitu prije isplovljavanja, ostavila je krasan "suvenir" - vreće pune smeća koje su se dva dana "kiselile", najprije uz šetnicu, a onda i uz prometnicu na Obali kneza Domagoja.

Ljubica Vrdoljak, šefica Operativne službe "Čistoće", tvrdi kako im Lučka uprava, koja je zadužena za organizaciju zbrinjavanja otpada s brodova, nije javila taj problem, što je inače i ugovorena praksa, upravo kako bi se izbjegli slični prizori. I ne samo to, već su, dodaje, zaposlenici državne institucije smeće "preselili" s lučkog područja na javnu površinu.

- Mi smo, prema ugovoru s Lučkom upravom, zaduženi za postavljanje kontejnera na Gat svetog Nikole petkom, subotom i nedjeljom, dok se ostalim danima kada dolaze turistički brodovi nakon njihove obavijesti smeće izravno preuzima s plovila u naše specijalno vozilo. Pa ne može svatko ostavljati smeće gdje ga je volja! I ovo nije prvi put. Još je iz tih kesa iscurilo nekakvo biljno ulje, tako da to užasno izgleda - ogorčeno će Vrdoljak i dodaje kako su o svemu obaviješteni i komunalni redari.

No, kap. Vjekoslav Grgić, šef Operative u Lučkoj upravi, kaže da je isključiva krivica na posadi broda koja je smeće ostavila na obali bez da je ikoga obavijestila.

- Slučaj smo odmah prijavili Lučkoj kapetaniji, a smeće smo u četvrtak sami uklonili i obje površine oprali deterdžentom i toplom vodom koju nam je omogućio jedrenjak "Almissa". Cijelu smo sezonu odradili bez problema, imali smo 72 turistička broda na vezu, ali ne možemo uvijek biti policajci i znati kada će netko izbaciti s broda smeće. Dužnost je posade da se u tom slučaju javi ili nama ili "Čistoći", no ovdje se nije ispoštovala ta procedura - tvrdi Grgić i dodaje kako se prije nekoliko dana dogodio još jedan sličan incident, a riječ je bilo o brodu "Kapetan Bota". 

Naslovnica Split