Dalmacija Split

PROSVJEDNI PERFORMANS

Umjetnici kontra bivšeg igrača Hajduka: 'Gradski službenik je pogodovao Miladinu da dobije prostor u Dioklecijanovoj palači'; Novinari izbačeni iz Banovine

PROSVJEDNI PERFORMANS

Umjetnici iz Udruge Adria Art Annale održali su još jedan prosvjedni performans zbog prostora u Dioklecijanovoj kojeg je prisvojio bivši nogometaš Darko Miladin, a na njegov zahtjev država se upisala i istisnula Grad iz posjeda. Podsjetimo, Miladin je od svibnja bez “papira” u prosturu , a nitko ga zbog toga ne proziva, osim umjetnika koji kažu da je ovo samo jedan od primjera kolapsa pravne države.

Pred Zgradu Banovine razapeli su “zastavu” umjetnika Igora Grubića s natpisima koji upozoravaju na rasap i moralnu bijedu hrvatskoga društva. Grubić je široj javnosti postao poznat kad je 1998. izveo akciju bojanja perisitla po noći “Crni perisitl”, radi čega je u jednom trenutku uznapredovale državne paranoje čak priveden na ispitivanje u odjel za antiterorisitčke djelatnosti.

AAA je planirao svoj ilegalni performans tako da unutar zgrade Banovine razviju Grubićevu “zastavu”, ali su na koncu uvidjeli da im to neće proći, pa su je raspeli ispred ulaznih skala sa jugozapadne strane.

- Pročelnik za gradsku imovinu Ivica Pavić je pogodovao Darku Miladinu iznošenjem neistinitih podataka Uredu državne upravne da ne postoji ugovor o zakupu za taj prostor. Njegova izjava je pomogla da država po zahtjevu Miladina preuzme prostor, kao prvu fazu prije prodaje njemu. Međutim, mi plaćamo Gradu uredno za prostor, što se vidi iz uplatnica. Obratili smo se Ministarstvu državne imovine da im dokažemo kako smo bili u najmu i kako smo zainteresirani da nam se zakup kod njih nastavi – objašnjava Antej Jelenić predsjednik AAA.

Iz AAA poručuju kako su upoznati da se Grad namjerava povući iz sudskog spora sa Darkom Miladinom, kažu da se njihova udruga uključila u tužbu kao umješač sa svojstvom suparničara kako bi Grad spriječili u povlačenju tužbe.

Prošli put, kad je AAA upriličio prosvjedni performans kod građevinske inspekcije, inspektorice su se pobrinule da bude “zabavno” otimanjem mobitela novinarima i naguravanjem s njima. Ovaj put je represivnu ulogu preuzela mlađa zaštitarka na jugozapadnoj porti Banovine.

Kad joj je fotoreporter Tom Dubravec, na njeno pitanje zašto smo došli, rekao da smo ušli radi prosvjeda, sva se uzrujala, jer njoj nije bio najavljen nikakav prosvjed. Neki od aktivista uspjeli su doći na gornji kat u namjeri da razviju Grubićevu “zastavu”. Propuštajući prosvjednike zaštitarka je navalila na novinare, koji su mirno stajali čekajući što će biti, da moraju izaći vani i tamo uzimati izjave. Na koncu su umjetnici iz AAA izašli van vidjevši da im akcija neće biti popraćena. Poslali smo pitanja Uredu Grada, stoje li oni iza ovog izbacivanja novinara? Postoji li pravilnik kako se novinari trebaju ponašati u Banovini? I ako postoji, gdje se može pročitati? Čekamo odgovore.

Naslovnica Split