StoryEditorOCM
Dalmacija'KRUG PRIJATELJSTVA'

'Kad se male ruke slože, sve se može...': Rotarijanci i Hajduk prikupili više od milijun kuna za splitsku neurokirurgiju

12. listopada 2017. - 15:20

U četvrtak je na Zavodu za neurokirurgiju, Klinike za kirurgiju KBC-a Split organizirana mala svečanost prigodom završetka dobrotvorne akcije "Krug prijateljstva" tijekom koje je za splitsku neurokirurgiju prikupljeno 1,13 milijuna kuna.

Od tih nemalih sredstava neurokirgiji je kupljen novi stereotaksijski uređaj koji je neophodno potreban pri obavljanju biopsije mozga.

- Osim toga kupljeno je i 28 modernih i novih bolničkih kreveta, kao i tri monitora za praćenje vitalnih životnih funkcija naših pacijenata, a 55 tisuća kuna biti će uloženo i u edukaciju ljudi, koji će raditi sa tim stereotaksijskim uređajem. Budući smo dobili stereotaksijski uređaj, koji je godinama bio prijeko potreban KBC-u Split, sada ćemo imati mogućnost operiranja i onih pacijenata koji su zbog toga, jer nismo imali taj uređaj morali odlaziti u druge hrvatske centre. Takvih je pacijenata godišnje bilo 30-tak. Na kraju moram naglasiti da smo dogovorili u suradnji sa "Rotary" klubom da ćemo naše liječnike slati u Nizozemsku, gdje će oni u Centru za izvrsnost obavljati dodatnu edukaciju. Još jednom zahvaljujem "Rotary" klubovima Solin, Split i Kaštela na organiziranju ove dobrotvorne akcije, kao i HNK Hajduku, koji je kompletni prihod od "Bile noći" namjenio obnovi neurokirurgije - kazao je dr. Vlatko Ledenko, šef splitskih neurokirurga.

U ime rotarijanaca nekoliko prigodnih riječi su izrekli Danijel Jozić, iz "Rotary" kluba Solin, prof. dr. Goran Račić, specijalist otorinolaringologije u mirovini, koji je bio izaslanik Dubravka Kušete, guvernera "Rotary districta 1913 Hrvatska", prof. dr. Damir Roje iz "Rotary" kluba Split i Mijo Rogulj iz "Rotary" kluba Kaštela, koji je cijelu ovu priću završio rečenicom "Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može".

Na kraju je naglašeno da nije bilo međunarodne "Rotary fondacije" od ove akcije vrlo vjerojatno ne bi bilo mnogo koristi, budući su i iz te fondacije dobivena velika novčana sredstva.

Inače, kroz ambulantu splitske neurokirurgije godišnje "prođe" oko 12 tisuća pacijenata, kroz Hitni kirurški prijam KBC-a Split njih još oko 3500 tisuće, dok splitski neurokirurzi godišnje obave između 600 i 700 operativnih zahvata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 18:57