Dalmacija Split

POČINJE PROCJENA ZGRADE

Kerum u novim problemima: na bubanj ide još jedna vrijedna nekretnina u centru Splita

POČINJE PROCJENA ZGRADE

Uskoro počinje sudska procjena zgrade nekadašnje vjenčaonice, a današnjeg poslovnog objekta na dnu Mažuranićeva šetališta u kojem je njegov vlasnik Željko Kerum prije dvije godine otvorio hotel "Corner".

Uvod je to u postupak prisilne prodaje, ispražnjenja i na koncu predaje nekretnine novom vlasniku, kako je to prošle godine od Općinskog suda zatražila Zagrebačka banka (Zaba).

Zgradom na uglu Ulice Domovinskog rata i Mažuranićeva šetališta godinama su se služili gradski činovnici, u prizemlju su se desetljećima sklapali brakovi, a na južnom dijelu bila je blagajna za plaćanje komunalija.

Kerum je preuzeo objekt 2005. godine od Ministarstva pravosuđa, a u zamjenu je državi prepustio nekadašnju robnu kuću "Prima Standa" na nedalekoj lokaciji u Gundulićevoj ulici, koja se ubrzo pokazala premalom da bi je se pretvorilo u sjedište zgrade Općinskog suda, pa od tada služi jedino za arhiviranje "kilometarskih" spisa.

Bivši gradonačelnik i aktualni koalicijski partner vladajućeg HDZ-a na toj je atraktivnoj lokaciji planirao poslovni toranj "Periska", ali je do otvaranja hotela s 44 sobe na dvije etaže samo iznajmljivao urede brojnim tvrtkama i odvjetnicima.Zaba je nesuđenu "Perisku" dobila u zalog 2008. godine i procijenila je nekretninu na 6,9 milijuna eura. Naime, ta je novčarska kuća s 5,75 milijuna eura kreditirala trgovački lanac "Kerum", velikog poslodavca koji je kasnije propao pod blokadom Hypo banke, ali i dalje odolijeva stečaju zahvaljujući "čarobnoj kuhinji" zvanoj predstečajna nagodba.

Zagrebačka banka tvrdi da joj tvrtka "Kerum" nije vratila oko 4,2 milijuna eura kredita i da se dug s kamatama popeo na gotovo 4,8 milijuna eura, koji bi se trebao naplatiti od prodaje objekta na Mažuranićevu šetalištu.

Eventualni ostatak novca nakon prodaje i namirenja financijske institucije trebao bi pripasti drugom hipotekarnom vjerovniku, i to upravo Željku Kerumu, točnije njegovoj tvrtki "Koteks".

Kao formalni vlasnik objekta vodi se tvrtka "Zakup", koja nije uspjela sklopiti predstečajnu nagodbu s vjerovnicima, nakon čega su njezin stečaj predložili Fina, Sberbank te Ministarstvo financija, koje potražuje 2,89 milijuna kuna.

Direktor: Nemam vam što reći

Direktor hotela "Corner" je Dražen Delić, bivši i budući HGS-ov gradski vijećnik, te rođak Kerumove supruge Fani Horvat. Kao odgovornu osobu u turističkom objektu pitali smo ga za komentar nove poslovne situacije, ali nam je kazao da "nema ništa kazati na ovu temu".

Naslovnica Split