Dalmacija Split

gradska sramota

Još ništa od rušenja nelegalnih objekata na najvećoj splitskoj plaži: ministar Štromar za Slobodnu otkrio kako će prvo forimirati 'radnu skupinu' za Žnjan

gradska sramota

Premda je u startu izbjegao novinarsko pitanje "Šalje li bagere na Žnjan?, Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog rješenja, na kraju nam je ipak otkrio da se rješenje ovog problema traži – ubrzano!

- U dogovoru sa županom splitsko-dalmatinskim Blaženkom Bobanom i splitskim gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom, osnovat ćemo zajedničku radnu skupinu kako bi iznašli trajno rješenje ovog problema, jer zakon se mora poštovati. To je naš zadatak, da radimo po zakonu i tražimo odgovor što sa tim objektima, ali da već iduće godine damo neko privremeno rješenje kako bi tamo i dalje ostala ponuda za građane. Građani te usluge i traže!

Na upit da li će biti i rušenja, ministar Štromar je odlučan:

- Izvršne odluke se moraju poštivati, no o tome će odlučiti Grad i Županija. Radna skupina će u najkraćem roku, u par dana, donijeti dugoročni plan što sa tim prostorom koji i dalje nije upisan kao pomorsko dobro, što sa koncesijskim odobrenjima koji bi uveli reda na plaži. A Ministarstvo će poštivali njihove odluke, te sve napraviti po zakonu.

Sve zato treba biti kontrolirano, po propisima, jer Grad odlučuje o koncesijskim odobrenjima, a Županija o pomorskom dobru, a ako ide sve po Zakonu onda Ministarstvo nema ništa s tim, pojasnio je dalje ministar, no na upit što je s akcijom građevinske inspekcije koja je pod ingerencijom Ministarstva, kategoričan je:

- Kako budu donesene izvršne odluke, tako ćemo i postupiti. Poštivat će se zakon i to treba riješiti!

Kako je priopćeno iz Banovine, krajnji cilj ove radne skupine je konačno i zakonsko- plansko upravljanje prostorom Žnjana do 2019. godine na korist svih građana Splita. Prvi sastanak stručne radne skupine za Žnjan održat će se početkom idućeg tjedna. Na sastanku će se precizno utvrditi dinamika postupanja na području Žnjana kojom će se osigurati zakonitost i uvođenje reda.

Naslovnica Split