Dalmacija Split

OLUPINE NAŠE SVAKIDAŠNJE

Na splitskom groblju auta krije se pravo bogatstvo: od Duilova do Žnjana 100.000 napuštenih kuna

OLUPINE NAŠE SVAKIDAŠNJE

Suhe smokve, prašina i drača, jedini su vozači pet automobila na potezu od Duilova do Žnjana.

Ta dva kilometra sporednih cesta zapravo su groblje napuštenih vozila, i to nije nikakva novost, no ono što nas je intrigiralo jest da je riječ o, zapravo, odličnim autima. Ne ulazimo sada u to rade li im motori, kakve su im performanse, ali ipak su to mercedesi, honde i audiji kakve smo prije desetak godina gledali u izložbenim salonima.

Najprije smo na Trsteniku ugledali chevrolet aveo. Parkiran sa strane puta kojim se prečicom ide do centra grada, bez registracijskih oznaka, na sebi nosi prst prašine, darivaju ga i golubi, plešu po njemu mačke lutalice, no unutra je tip-top sređen. Cijena na oglasnicima po kojoj se prodaje baš taj model, slične godine proizvodnje, trenutačno se kreće oko 30.000 kuna.

Šećući se do Žnjana, zastali smo na parkiralištu obližnjeg hotela. Kad tamo, klasični mercedes. Onaj slavan u Imotskome, poznat iz filmova, antologijski. Njega su vlasnici napustili očito već prije mnogo godina, jer je drača uspjela dosegnuti prozorska stakla. Sjedala su očuvana, jedino nagrizena suncem, a tržišna cijena "polovnjaka" po oglasnicima za takav primjerak je i do 10.000 kuna.

Na sljedećem parkiralištu, onom bliže moru, u ravnini sa Žnjanskim blizancima, pronašli smo čak dva dokaza da napuštamo sve skuplje automobile. Crni audi, kao iz snova, model A3 1.9 TDI, toliko očuvan da je na prednjem sjedištu posložena i kutija za prvu pomoć. Također po oglasnicima lako dosegne cijenu od 25.000 kuna.

Nekoliko parkirališnih mjesta dalje, bolje dane je vidjela i jedna honda civic. Stariji model, ali je opet u svoje doba bila limuzina. Možda najlošiji auto bez pločica na koji smo naišli jest fiat uno, i to smo se iznenadili kad smo ga ugledali jer je prekinuo niz ostavljenih iz srednjeg cjenovnog ranga. Ukupno smo, dakle, u ovoj šetnji, pronašli oko 100.000 napuštenih kuna.

Naslovnica Split