Dalmacija Split

A bija je fin...

Nevjerojatna priča predsjednika splitskog Gradskog vijeća i desne ruke Željka Keruma: evo kako je Jure Šundov postao 'invalid' Domovinskog rata!

A bija je fin...

Šundov je dobio 30 posto, pa je s PTSP-jem mogao i u mirovinu. Ali mu je krenulo u politici i poslu. Posebno je zanimljiv podatak da je policijska obrada bila gotova prije izbora, a optužbe za prijevaru ne bi dobro zvučale

Predsjednik splitskog Gradskog vijeća Jure Šundov (57), koji godinama plijeni mirnoćom u obraćanju suradnicima, kolegama vijećnicima, građanima i medijima te vođenjem Vijeća bez ijednog povišenog tona ima PTSP ili posttraumatski stresni poremećaj.

Rješenjem Ministarstva branitelja od 27. studenoga 2008. godine, Šundov je i službeno postao invalid devete grupe s tridesetpostotnim invaliditetom po osnovi oboljenja od PTSP-a. Taj stresni poremećaj koji se kod njega, hvala Bogu, ne vidi ni u jednom obliku, po definiciji je oblik psiholoških posljedica izlaganja stresnim doživljajima koji uključuju smrtnu opasnost, ozbiljne fizičke povrede ili prijetnju psihičkom ili fizičkom integritetu osobe, što ona doživljava krajnje traumatično.

Invalidi s postotkom invaliditeta iznad 20 mogu ići u mirovinu ako su ranjeni ili ako su oboljeli (a PTSP je oboljenje) pa je Šundov mogao otići u mirovinu odmah nakon priznavanja invaliditeta da je htio. No, nakon stjecanja invaliditeta, Šundovu je krenulo u politici - bio je četiri godine zamjenik gradonačelnika Željka Keruma. Poslije toga i direktor Županijskih cesta, koje i sada jako dobro vodi, a i novi je predsjednik Gradskog vijeća.

Upravo u kaznenoj prijavi policija Šundova sumnjiči da je u razdoblju od siječnja 2006. do ožujka 2017. (jedanaest godina i dva mjeseca) stekao protupravnu imovinsku korist za sebe u iznosu od 101 tisuću i 724 kune.

Šundov je prijavljen za dva kaznena djela, i to ovjeravanje neistinitog sadržaja i kazneno djelo prijevare, gdje ga se sumnjiči da mu je u razdoblju od početka siječnja 2006. do kraja ožujka ove godine na ime osobne invalidnine isplaćeno ukupno 20.656 kuna, a na ime povrata poreza na dohodak (u razdoblju od 2008. do 2015.) 81.068 kuna.

Dakle, jasno je iz prijave da povrat poreza Šundovu počinje nakon priznavanja invaliditeta 2008. godine, a da mu je osobna invalidnina isplaćivana (dijelom i retroaktivno) od početka siječnja 2006. godine, netom što je podnio zahtjev.

Bitku oko dobivanja invaliditeta brigadir Šundov je vodio od 2005. godine, kada je nadležnom uredu državne uprave podnio zahtjev, a policija ga sumnjiči da je taj invaliditet ostvario na osnovu nevjerodostojne liječničke dokumentacije.
S vjerodostojnom dokumentacijom ili bez nje, ali krajem 2007. godine, dakle, nakon nešto manje od dvije godine čekanja Šundov ostvaruje status HRVI-ja i pravo na invalidninu, a jedanaest mjeseci kasnije dobiva i službeno rješenje o 30-postotnom invaliditetu po osnovi PTSP-a.

Onaj tko je zločest može slobodno reći da se Šundov godinama uporno trudio postati invalid. Mediji su najnoviji "slučaj Šundov" doveli u vezu sa starom "aferom Dijagnoza" (starom gotovo desetak godina bez nepravomoćne sudske presude), navodeći sumnju da je glavnu ulogu u toj priči odigrao dr. Boris Samardžija.

- Zadnji put sam Juru Šundova vidio 1997. godine u Kninu, dok je bio zapovjednik 306. LOB-a, ili kako se civilnim žargonom kaže - logističke baze, a ja sam u toj bazi bio liječnik. I nikada više od tada Juru nisam vidio, kamoli da imam ikakve veze s ovim slučajem. To su totalne neistine, a medijima bih preporučio da manje koriste riječ navodno jer i s navodima i bez njih ja s tim nemam nikakve veze - kazao nam je Samardžija.

Prijatelji Jure Šundova nam kažu da nije nimalo uznemiren ovom prijavom, a informiraju nas i da je (što se i vidi iz prijave) policijska obrada Jure Šundova završena 31. ožujka. Zašto policija pet mjeseci i deset dana nakon toga obavještava javnost o ovoj prijavi i tu prijavu tek sad prosljeđuje u Državno odvjetništvo?

Ako je Jure Šundov počinio ova kaznena djela i ako je kriminalistički obrađen prije lokalnih izbora, zašto je ovu prijavu bio problem okončati uoči izbora? Ovako se može postaviti pitanje oko tajminga ove prijave i kome ona koristi u "lokalnom političkom podvodnom ribolovu"?


Nobilo: Moral i pravo

Odvjetnik Anto Nobilo, koji je branio niz osumnjičenih i za puno teža djela od ovoga, odgovorio nam je na pitanje bi li Jure Šundov trebao otići s mjesta šefa Gradskog vijeća Splita.

- Ne bi, jer mnogi političari nisu davali ostavke ni kada je protiv njih podignuta optužnica. Kaznenu prijavu može podnijeti svatko i ona označava "osnovu sumnje" da je netko nešto počinio. Već je situacija ozbiljnija ako se protiv osobe podnese zahtjev za pokretanjem istrage jer tada govorimo o utemeljenoj sumnji. Kada se podigne optužnica i ona postane pravomoćna stvari su puno jasnije, ali opet preostaje sudski postupak. Tek kad presuda postane pravomoćna možemo govoriti o nečijoj krivnji ili ne. Druga je stvar moralne prirode i političke kulture, tradicije i osjećaja odgovornosti pojedinca, to je moralno pitanje, a ono prvo je je pravno, drži Nobilo.


Isplate

20.656
kuna - isplaćeno Šundovu na ime osobne invalidnine

81.068
kuna - isplaćeno Šundovu na ime povrata poreza na dohodak

 

Naslovnica Split