Dalmacija Split

S DRAŽANCA NA SPLIT 3

Centar za vještačenje osoba s invaliditetom napokon se seli na pristupačnu lokaciju

S DRAŽANCA NA SPLIT 3

Nakon dugotrajnih upozoravanja na neadekvatne uvjete s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom koje koriste prostorije Područnog ureda Zavoda za vještačenje osoba s invaliditetom na Dražancu, konačno je stiglo obećanje ministra rada Mirka Pavića koji je najavio da će se ta institucija preseliti na Split 3, u Ulicu Ruđera Boškovića 30.

Najavljeno je to tijekom nedavnog posjeta resornog ministra našem gradu tijekom kojeg se sastao s predstavnicima udruga koje okupljaju osobe s invaliditetom.

Predstavnici desetak nevladinih organizacija su proteklih godina pojedinačno i skupno upozoravali nadležne institucije o nemogućim uvjetima u kojima se odvija rad podružnice Zavoda, do kojeg je nepokretnim korisnicima zapravo nemoguće doći.

Pristupne rampe za građane s poteškoćama u kretanju ne postoje nego do ulaza vodi devet stepenica, a pa se vještačenja nerijetko obavljaju u dvorištu jer je osobama u kolicima nemogće doći do kata. Osim toga, prostori u kojima se odvija rad Zavoda odavno su "zreli" za - zabranu rada.

Kako doznajemo, novi prostor nalazit će se na dvije etaže, ukupne površine 1056 metara četvornih. Uskoro bi trebao biti otvoren postupak javne nabave, a nakon toga bi se, rebalansom državnog proračuna, osigurao novac za rušenje i demontažu prostora koji je trenutačno u derutnom stanju.

- Prostor bi trebao biti uređen sukladno propisima o pristupačnosti osoba s invaliditetom, s postavljenom rampom, te osiguranim parkiralištem za korisnike Zavoda. Dio prostorija koristit će i Centar za profesionalnu rehabilitaciju. Ako sve bude kako je najavljeno, Zavod će se preseliti u svibnju iduće godine - rekla nam je Maja Karaman Grbavac koja je svojedobno pokrenula inicijativu za pristupačno vještačenje.

Naslovnica Split