Dalmacija Split

SMIJU SE BANOVINI U LICE

Apsurd na Žnjanu se nastavlja: ilegalni kafići Gradu duguju bogatstvo, a apsolutni rekorder je 'Bongo Bongo'!

SMIJU SE BANOVINI U LICE

Apsurdna priča iz Splita, svima znana kao "opći kaos na Žnjanu", dobila je novi zanimljiv nastavak, a u glavnoj ulozi su, dakako, tamošnji ugostitelji, koji za prošlu godinu Gradu na ime koncesijskih odobrenja duguju više od milijun kuna!

Kao da nije bilo dovoljno to što ove sezone svi rade potpuno nelegalno, jer nova odobrenja uopće nisu razmatrana zbog krize vlasti u prvom "polugodištu", iz službenih podataka koje smo dobili u Banovini, a vrijedili su sredinom srpnja, jasno je da gradskoj blagajni još uvijek nisu podmirene ni propisane naknade iz ugovora s ugostiteljima za ljeto 2016. godine.

Rekorder je kafić "Bongo Bongo", od kojega gradski financijaši potražuju 233.000 kune, što sasvim lijepo izgleda uz postojeće rješenje o uklanjanju bespravnog objekta koje su pripadajućoj tvrtki "Crudelis" još prošle godine uručili građevinski inspektori. Identičnu situaciju dijeli i "Beach bar", kojim upravlja tvrtka "Ronaldo", od koje Banovina uoči višekratno najavljivanog dolaska bagera na žnjanski plato još uvijek potražuje 135.000 kuna.

Nadalje, za lanjsko koncesijsko odobrenje u iznosu od 147.500 kuna još uvijek ni lipu nisu uplatili iz "Cukarina", kojem je direktor bio Nediljko Nikolić, suprug donedavne HGS-ove gradske vijećnice Marije Mladineo Nikolić koja je Kerumu okrenula leđa i stala uz Ivu Baldasara, baš kao i "Cox", koji duguje 108.000 kuna, a gdje je u poslovanju "svojim savjetima" pomagao nimalo odan HGS-ovac Marijo Sičić. Tvrtka "Lozančić" duguje 136.200 kuna, obrt "Žnjansko sunce" 102.000, "La Fiesta" za "Zen" nešto iznad 92.000 kuna, "Kod barbe" 39.000, od "Bubamare" se potražuje 33.000 kuna, a ostali dugovi iznose od 6000 do 12.000 kuna.

– Grad ove godine nije izdavao koncesijska odobrenja na prostoru žnjanskog platoa i neće ih izdavati dok se ne izmijeni važeći Detaljni plan uređenja (DPU) područja Trstenik – Radoševac, koji obuhvaća i tu zonu – komentirali su iz Banovine ilegalno djelovanje svih ugostitelja početkom godine, a kao što smo svjedoci, u 27 objekata koji su na listi za rušenje Ministarstva graditeljstva i dalje se toče hladna pića i mijese pizze, da ne govorimo o epidemiji ležaljki koja se proširila plažama.

Nema nam druge nego čekati poteze nove gradske vlasti i gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, kojega čeka velik posao nakon što se njegov prethodnik Baldasar proglasio nenadležnim za rješavanje višestruko bespravne situacije na Žnjanu. A gdje su i resorni ministri, koji su odavno najavili da će upaliti bagere?!

 

Naslovnica Split