Dalmacija Split

neugodna pojava nad gradom

Vatrogasci pojasnili otkud toliki dim i 'miris' požara koji je uznemirio Splićane

neugodna pojava nad gradom

Dim koji se od jutros nadvio nad Splitom, neugodna je pojava koja građane, nakon velikog požara koji je zahvatio sam grad i okolicu, ne ostavlja ravnodušnima.

Brojni pozivi redakciji, ali i službama, dokaz su da je da niste umislili ovaj fenomen. Odgovor smo potražili kod vatrogasaca, koji su kazali da nema mjesta panici, jer dim nije posljedica požara.

- Imamo požare na području Šibensko-kninske i naše županije, ali ne vjerujem da je ovaj dim koji se nadvio nad gradom posljedica požara. Svi su više-manje lokalizirani ili ugašeni, tako da se trenutačno vrši sanacija opožarenih područja. Moguće je da možda dim dolazi sa šibenske strane ili možda je dim došao od požara koji je započeo u BiH, pa je prešao na našu stranu.

- Međutim, ne mora značiti da je od toga, jer je danas jedan od najtoplijih dana u godini. Mi to primjećujemo, međutim, u blizini ništa nema ništa aktivno, to su sve mala izdimljavanja, tako da od toga ne bi trebalo biti - poručili su nam iz operativnog vatrogasnog centra.

Ni u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo nisu upoznati s ovom situacijom, kažu kako nemaju nikakvih dojava temeljem kojih bi mogli doznati uzrok dima.

U DHMZ-u Split također primjećuju istu pojavu, ali ne mogu pojasniti njen uzrok.

Naslovnica Split