Dalmacija Split

svjedočili vještaci

Novi nastavak suđenja liječnicima iz splitskog rodilišta u mučnom slučaju Dijane Aničić: 'Raniji carski rez ne bi ništa promijenio'

svjedočili vještaci

Iskazima specijalista ginekologije i opstetricije prof. Darka Čuržika iz Osijeka i prof. Marija Podobnika iz Rijeke nastavljeno je na Općinskom sudu u Zadru suđenje umirovljenom ginekologu dr. Tomislavu Striniću i ginekologu dr. Borisu Deliću koje se tereti za smrt jednog od blizanca Dijane Aničić iz Splita.

Do kobnog ishoda za bebu došlo je nakon dolaska trudnice Dijane Aničić u KB Split u kolovozu 1998. godine radi poroda. Drugi blizanac Duje je stopostotni invalid, a optužnica protiv četvero liječnika za komplikacije koje su dovele do njegova teškog zdravstvenog stanja je pala u zastaru.

Temeljno pitanje na koje sud pokušava naći odgovor je li višesatno čekanje na carski rez dovelo do smrti jednog i teškog zrdravstvenog stanja drugog blizanca. Trudnica je zaprimljena u bolnicu oko 12 sati, a carski rez je napravljen iza 20 sati.

Općinsko državno odvjetništvo iz Zadra smatra kako su obje bebe bile žive prilikom dolaska majke u rodilište te kako je jedan od blizanaca preminuo oko 17.45, tri sata prije negoli je na trudnici napravljen carski rez.

Glavni dokaz da je do smrti jednog od blizanaca došlo nakon ulaska rodilje u bolnicu bio je CTG nalaz koji je napravljen na bolničkom odjelu i na kojem su bili vidljivi otkucaji tri srca: rodilje i dvije bebe, navodi se u tužbi.

Međutim, iskazi patologa koji je saslušan tijekom postupka i koji je napravio nalaz i vještačenje navodi kako je do smrti bebe došlo prije. To je zaključeno na temelju promjena na tkivu preminule bebe koja je pregledana prilikom obdukcije.

Nadzor trudnoće

Obojicu vještaka unakrsnom ispitivanju podvrgli su mr. sc. Ana Brkić, predsjednica Sudskog vijeća te odvjetnici Joško Čeh koji zastupa optuženog Strinića i mr. sc. Željko Gulišija, koji zastupa optuženog Delića.

- Na CTG nalazu od 16.25 do 17.45 sati za jednu od beba utvrđeno je 80 otkucaja u minuti što predstavlja tešku fetalnu patnju. Bilo je očito da postoji smanjeni dotok krvi djetetu te je tada najkasnije trebala biti donesena odluka da se učini hitan carski rez, iako bi i u tom slučaju najvjerojatnije drugi blizanac bio porođen mrtav ili s teškim neurološkim smetnjama.

Isto tako da je carski rez učinjen kod prijema u KBC Split, vjerojatno bi beba imala jaka neurološka oštećenja ako bi se i prorodio živ.

Moram napomenuti da se danas puno prije odlučujemo na carski rez nego što je to bilo prije 19 godina. Mislim da se nadzor trudnoće nije uredno vodio te da se trudnica trebala hospitalizirati u 36. tjednu trudnoće kada je uočen diskordinantni rast blizanaca od 500 grama – izjavio je vještak.

Njegov kolega dr. Podobnik također je ustvrdio kako je trebalo ranije uočiti probleme i pravovremeno hospitalizirati trudnicu.

- Danas bi se vjerojatno odmah po prijemu odlučilo na carski rez, ali prije 19 godina to nije bila bezopasna niti jednostavna operacija jer su žene 10 puta više umirale zbog raznih komplikacija. Slažem se kako ne bi bilo pomoći da se odmah i krenulo u carski rez jer je postojala fetalna patnja koja je trajala danima, a ne u momentu prijema.

Kod 80 otkucaja srca ili ispod tog broja, sve da se i napravi carski rez ishod je najčešće letalan ili se pojave teška neurološka oštećenja – rekao je riječki liječnik.

Suđenje se nastavlja u rujnu kada će iskaz dati Dijana Aničić.

 

 

Naslovnica Split