Dalmacija Split

ŠTO SE DOGAĐA?

Zmije opsjedaju Sućidar!; 'Stalno ih viđamo ispred škole, a dolaze iz smjera ambulante...'

ŠTO SE DOGAĐA?

S dolaskom toplijih dana i vrućina, već je postalo uobičajeno da do nas dolaze dojave o zmijama koje gmižu po urbanim dijelovima našega grada. U šetnju je ovoga vikenda pokraj osmoljetke na Sućidru krenuo jedan takav primjerak, čemu je posvjedočio naš čitatelj te je fotografirao dok je prolazila školskim dvorištem.

Brzo smo alarmirali i sliku proslijedili profesoru Tinu Milatu, kustosu Prirodoslovnog muzeja, koji nam je kazao da je riječ o bezopasnoj šari poljarici, koja nije otrovna. No, ostaje činjenica kako takve gmazove nije ugodno susresti, posebno ne u blizini škole gdje su dva igrališta, ali i crkva te ambulanta. Djeca koju smo zatekli na velikom odmoru kazala su nam da to nije izolirani slučaj.

 

– Prošlo ljeto smo je vidjeli na brdu pokraj škole kad je sve bilo zaraslo. Rekao sam prijateljima za to, ali ne i profesorima u školi – otkrio nam je Roko, učenik sedmog razreda, koji nas je uvjeravao da se zmija ne boji, dok je njegov godinu mlađi kolega Roko rekao kako bi u slučaju susreta s njom pokušavao ostati miran te bi pobjegao prvom prilikom.

– Vidjela sam je u trećem razredu osnovne škole, čule smo da su je i drugi vidjeli, ali nismo zbog toga uplašene – hrabre su šestašice Vlatka i Magdalena.

Sve to skupa ne čudi jer su u blizini brojne zapuštene površine s visokom travom, a više smo puta u našem listu prenosili molbe građana sa Sućidra koji žele da se Perivoj Ane Roje konačno uredi.

– Do mene nisu došle informacije da je zmije u blizini škole vidio netko od učenika ili profesora, no takvo što je svakako moguće s obzirom na neuređene i obrasle prostore koji okružuju školu, a nemaju veze s nama. Teško je znati što se sve događa na pristupnim putovima do naše ustanove kuda idu djeca, a na to ni ne možemo utjecati – kazao nam je Vlade Dragun, ravnatelj Osnovne škole "Sućidar", koji se složio s tim da ne treba dizati paniku.

Vjerojatno je izišla iz zaklona, mišljenja je ravnatelj, jer je bio neradni dan i nije bilo gužve i dječje galame, čega se inače boje.

Na izlasku iz škole zaputili smo se prema obližnjim privatnim kućama, gdje smo doznali kako su zmije čest gost u tim okućnicama.

– Dva puta sam je ubio, a vidio barem pet ili šest puta. Mislim da je bjelouška. Dolaze i češće, ali ne vidimo svaki put. Dolaze iz smjera ambulante; travu treba pokositi i njih onda neće biti. Sto puta smo govorili u kotaru da se to treba riješiti. Pitajte ove koji su još bliže tom brdu – uputio nas je naš stariji sugrađanin prema svom susjedu koji je na prvoj crti.

On nam je također potvrdio da je znao zateći primjerke koji bi iz tog pravca došli u njegov vrt, vjerojatno u potrazi za vodom. Ispred ambulante mogli smo čuti kako su neke znale i ući u zgradu jer su ulazna vrata loše napravljena pa se zmije mogu provući ispod njih, no potvrdu za to nismo dobili od djelatnika.

Damir Roda Ćosić, čelnik kotara Sućidar, potvrdio nam je kako je upoznat s tim slučajevima, no da nisu htjeli javno istupiti kako se roditelji i djeca ne bi zabrinuli zbog bezopasnih gmazova.

– Perivoj Ane Roje je zapušteni dio našega kvarta, to je privatno zemljište, no mi smo se dogovorili s vlasnicima da možemo obavljati akcije za sigurnost i zdravlje. Prošlo ljeto smo imali akciju uređenja tih površina, a gradski vatrogasci su prije toga posuli teren sumporom kojim se truju takva legla. To ćemo ponoviti i ove godine u suradnji s drugim komunalnim gradskim tvrtkama, a ići će brže i lakše jer smo prošle godine obavili veliki dio posla – objasnio je predsjednik kotarskog vijeća, te dodao kako će takve pojave biti neizbježne dok se Perivoj ne uredi.

'Bezopasne su, samo su žedne'

Odrasli primjerci šare poljarice iz obitelji Colubridae mogu narasti i do 130 centimetara. Njihova su prirodna staništa neobrađene površine s travom i suhim raslinjem, a potpuno su bezopasne.

– Vjerojatno idu za vodom. Sad su krenule vrućine, ljudi zalijevaju vrtove pa ih to privuče. To su pojave koje se povremeno ponavljaju. One su prisutne među nama i trebaju nam kako bi se održala ravnoteža u prirodi jer smanjuju populaciju štakora i miševa koji su prijenosnici raznih bolesti.

Nema potrebe dizati hajku na te životinje – kazao nam je profesor Milat, dodajući kako su sve zmije inače zakonom zaštićene.

Naslovnica Split