StoryEditorOCM
Dalmacija'ništa im nije sveto'

Tenzije rastu, branitelji i kršćanske udruge protiv Frljića: 'Nisam pogledao predstavu, ali znam što su mi rekli! Doći će do terorističkog napada!'; Policija će snimati popodnevni skup ispred HNK

24. travnja 2017. - 13:38

Ispred Palače pravde u Splitu, gdje su Općinskom državnom odvjetništvu podnijeli kaznenu prijavu protiv kazališnog redatelja Olivera Frljića, asistentice mu Barbare Babačić, te distributera njihove predstave "Naše nasilje i Vaše nasilje", intendanta HNK Split Gorana Golovka, te Igora Ružića, izbornika repertoara "Marulićevih dana", prosvjedno su se u ponedjeljak okupili članovi koordinacije braniteljskih udruga Splita, Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatske udruge "Benedikt".

Autore predstave terete za remećenje javnog reda i mira, te vrijeđanja na vjerskoj i nacionalnoj osnovi. U ime tužitelja govorio je Ivan Turudić, čelnik županijske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, koji je kazao kako smatra da će prikazivanje spomenute predstave na daskama splitskog teatra dovesti do terorističkog napada.

– Vrijeđaju se osjećaji muslimanskog naroda i ako znamo što je bilo u Francuskoj nakon objave karikature proroka Muhameda listu "Charlie Hebdo", možemo očekivati da se isto dogodi i kod nas. S pravom strahujemo da će doći do terorističkog napada na teritoriju Hrvatske zbog vrijeđanja osjećaja muslimanskih vjernika ovom predstavom, a sad je vrijeme godine kad nam to može uništiti i turizam koji čini dobar dio našeg BDP-a – istaknuo je Turudić i dodao:

– Frljić i ostali koriste ovu prigodu za svoju samopromociju i ništa im nije sveto. Cijela predstava je degutantna i vrijeđa vjerske, nacionalne i sve ine osjećaje Hrvata koji su u konačnici 95 posto kršćanski narod. Podnijeli smo kaznene prijave jer smatramo da se izišlo iz pristojnih okvira bez obzira na to što se radi o slobodi govora u kulturi.

Na novinarsko pitanje može li se remećenjem javnog reda i mira smatrati kazališna predstava za koju građani sami biraju žele li je pogledati, čelnik udruge logoraša je odgovorio kako je "tužbu sastavio odvjetnički tim koji poznaje kazneni zakon", ali je pri tome priznao kako nikad nije pogledao predstavu autora koje je tužio i protiv čijeg djela prosvjeduje.

– Nisam pogledao predstavu. Ne. Ali, znam što su mi rekli. Upriličuje se čin u kojem Isus Krist silazi s križa i siluje Muslimanku. Zar netko ima pravo vrijeđati vjerske osjećaje zato što se naziva kulturnim djelatnikom – upitao se Turudić.

To pitanje potaknulo je jednog od okupljenih branitelja da iznese što je čuo o radnji predstave:

– Glumci u predstavi uriniraju po hrvatskoj zastavi. Ne znam kako su se usudili pristati na to. Mi smo za tu zastavu ginuli.
 

Policija: Skup ispred HNK će se snimati

Danas, 24. travnja, s početkom u 17 sati, na Trgu Gaje Bulata održat će se javno okupljanje. Ovim putem obavještavamo građane da će policija, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, prije, za vrijeme i nakon završetka javnog okupljanja vršiti snimanje na mjestu održavanja javnog okupljanja i na prilaznim pravcima, prioćili su iz PU Splitsko-dalmatinske..

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 18:31