Dalmacija Split

odustao od izborne utrke

Pauletić u ekskluzivnom intervjuu otkrio svoje daljnje planove i što je sve naučio u posljednjih nekoliko mjeseci: Sada znam tko su mi pravi prijatelji!

odustao od izborne utrke

Prvo veliko iznenađenje na izborima za splitskoga gradonačelnika dogodilo se jučer – kandidat Mosta Robert Pauletić odustao je od izborne utrke. To je doista rijedak slučaj u našoj politici, pogotovo kad su u pitanju tako važni izbori kao što su ovi u drugom po veličini gradu u državi, ali koji je po mnogočemu i najvažniji, jer je Split uvijek bio preteča onoga što se kasnije preslikavalo na cijelu zemlju.

Predizborne ankete smještale su Pauletića, ovisno o kojem je istraživanju riječ, od druge do četvrte pozicije, s tim što je u posljednje vrijeme sve više zaostajao za vodećim trojcem, pa je ta razlika iznosila i više od sedam posto.

Je li ova odluka donesena naprečac, ili ste o njoj razmišljali od trenutka kad vam rejting među glasačima nije davao šanse za ulazak u drugi krug?

– Razmišljao sam o tome od trenutka kad sam doznao da mi je rejting po meritornim anketama pao s petnaestak na nešto više od deset posto.

To je bio pokazatelj da su mi šanse za ulazak u drugi krug minimalne, te da moje poruke nisu dospjele do birača. Bila mi je iskrena želja da korjenito promijenim stvari u Splitu, a to ne bih mogao provesti iz Gradskog vijeća.

Vidjeli smo u ovom sazivu Gradskog vijeća da je tu bilo puno više trgovine nego želje da se išta napravi za Split. Mislim da se ne bih dobro osjećao u takvom okružju. Meni politika ne treba, ne ovisim o njoj, imam svoj posao i ne želim ostati u cijeloj priči samo zbog neke fotelje u Gradskom vijeću, što će mi to?

U svojem priopćenju ističete kako birači nisu prepoznali vašu želju da značajno smanjite broj zaposlenika u splitskoj gradskoj upravi. Je li to doista jedini razlog, i što mislite o sudbini budućeg zapošljavanja u Banovini u slučaju pobjede pojedinog od vaših dojučerašnjih protukandidata, Opare, Keruma ili Puljak?

– Iskreno, ne vidim neku svijetlu perspektivu Banovini, a tako ni Splitu. Daj Bože da se varam u tome! Da, biračka volja je najveći razlog. Split će procvjetati kad se njim bude dobro upravljalo.

Dok god kod Splićanki i Splićana pobjeđuju opcije koje postoje radi uhljebljivanja u gradskoj upravi i gradskim poduzećima, ne vidim mogućnost napretka.

Mogu reći da iza sebe ostavljam snažnu ekipu kvalitetnih mladih stručnjaka koji su, zahvaljujući mojem angažmanu, došli na vodeće pozicije u splitskom Mostu, od novog povjerenika Martina Pauka, preko Jere Kovačića, do Ante Bradarića Šljuje. Sve mladi, sposobni, pošteni ljudi, takvi bi trebali vladati gradom.

Što na vašu odluku kažu Petrov, Grmoja, ali i Bulj, s kojim ste bili tandem na ovim izborima? Uostalom, koliko znam, i sami ste se zalagali za to da upravo Sinjanin bude protukandidat Ževrnji u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Je li s njihove strane bilo nagovaranja da ipak ostanete u kampanji? I koliko vas je, pa i materijalno, stajalo ovih nekoliko mjeseci angažmana u izborima?

– Pa, mogu reći da je svima žao što sam tako odlučio. Iskreno, i meni je žao što su se stvari ovako razvile. Miro Bulj ima odlične šanse u Županiji, sa mnom ili bez mene. Ovih nekoliko mjeseci angažmana na izborima stajalo me je dosta živaca, ali barem sam otkrio tko su mi u Splitu pravi prijatelji, a koji nisu.

Osim toga, shvatio sam koliko gradska politika u svojoj srži može biti prljav i pokvaren zanat, to se izvana sve čini puno ljepše i uglađenije. Nije to baš svijet za mene.

U gotovo svakoj vašoj izjavi isticali ste mlade, želju da se napravi sve što je moguće da ostanu u Splitu i Hrvatskoj. Čini se da ipak niste uspjeli te mlade glasače privući na svoju stranu, dapače, kad pogledamo popularnost, primjerice, Željka Keruma na društvenim mrežama, drugi su protukandidati bili uspješniji u pronalasku zajedničkog jezika s mladim glasačima.

– Ne bih se sasvim složio. Prema našim anketama, Most uživa solidnu podršku među mlađom populacijom.
Činjenica jest da će grad propasti ako naša mladost bude i dalje odlazila u Irsku, Njemačku i Belgiju. Više vrijedi jedan takav mlad čovjek, s energijom i idejama, nego deset uhljeba iz Banovine.

Tko će, prema vašem mišljenju, biti novi splitski gradonačelnik, i tko bi bio najbolje rješenje za Split?

– Nije velika mudrost kad odgovorim kako će to vrlo vjerojatno biti netko iz trokuta Opara – Kerum – Puljak. Ne bih se upuštao u procjene tko bi bio najbolje rješenje.

I za kraj, je li ovo završetak vaše političke karijere? Vraćate li se ponovno putopisima i, što bi rekao Kerum, križaljkama, i definitivno se opraštate od politike?

– Mislim da jest, da je ovo kraj bavljenja politikom. Umjesto da ratujem s uhljebima u Banovini, kad već za to nemam presudnu podršku građana, posvetit ću se vlastitom biznisu, te svojoj obitelji.

Vraćam se putopisima i dragim križaljkama, te ostalim svojim poslovima i brojnim drugim, puno zdravijim aktivnostima nego što je to politika (smijeh).

Naslovnica Split