Dalmacija Split

milijunski biznis

Sabotaža na sustavu javne rasvjete u Splitu: ulične svjetiljke gorjele sve do deset ujutro jer je netko senzore pokrio plastičnom vrećicom!; Direktor Proluxa: Slučaj ćemo prijaviti DORH-u

milijunski biznis

Je li tvrtki "Prolux", novopečenom gradskom koncesionaru za upravljanje sustavom javne rasvjete, prije nekoliko dana napravljena sabotaža, kada su na dijelu Splita 3, Trstenika i Mertojaka i nakon svitanja još uvijek gorjele žarulje na rasvjetnim tijelima, još se ne može sa sigurnošću tvrditi jer MUP-ovi inspektori, prema službenim saznanjima iz Policijske uprave, još uvijek obavljaju izvide.

No, Nedjeljko Nikolić, direktor "Proluxa", ne da sumnja, nego je uvjeren da se radi upravo o diverziji koja se očituje u neovlaštenom ulasku u sustav javne rasvjete u vlasništvu Grada.

- Zbog toga razmišljamo da u dogovoru s gradskom upravom podnesemo kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu protiv nepoznatog počinitelja ako policija to ne napravi po službenoj dužnosti nakon što završi istragu - potvrdio nam je Nikolić, koji je na naša dodatna pitanja odgovorio kako "ne može ništa više reći dok policijski službenici ne okončaju svoj posao".

U Upravnom odjelu za komunalno gospodarstvo i redarstvo u Banovini također smatraju da treba pričekati da nadležna tijela obave do kraja svoj posao, te da rezultate istrage ne treba prejudicirati. S cijelom su nemilom situacijom, doznajemo, upoznati u resoru komunale, zbog čega je i bio "pojačan" broj timova koji su "operirali" po gradu nakon što je primijećena nepravilnost u radu javne rasvjete.

Međutim, iz razgovora s dobro upućenima u cijeli slučaj dalo bi se zaključiti da je prilično upitno može li se plastična vrećica koja je bila postavljena preko senzora preko kojeg se pali rasvjeta kvalificirati kao sabotaža budući da bi takav čin trebao imati ozbiljne posljedice na širu okolinu. Jedno je sigurno, nedavna situacija rezultirala je dužim radom uličnih svjetiljki, odnosno nešto većim utroškom električne energije.

Neslužbeno doznajemo da se za "intervenciju" na sustavu javne rasvjete koristilo tekuće ljepilo, i to na nepristupačnom mjestu koje je poznato samo užem krugu ljudi koji znaju gdje se nalaze senzori, a plastična vrećica postavljena preko senzora za aktiviranje svjetla rezultirala je dužim radom sustava. Dio naših sugrađana s predjela Toć primijetio je da je krajem prošlog tjedna taj dio grada bio u mraku, odnosno da javna rasvjeta nije radila. Nikolić nam je potvrdio tu informaciju i dodao kako je i taj slučaj povezan sa spomenutom diverzijom.

Spomenuti incident dogodio se samo tri dana nakon što je tvrtka "Prolux" službeno uvedena u šestomjesečni posao s lokalnom vlašću koji je odlukom gradskih vijećnika "friško" preuzela od tvrtke "SEM 1986", koja je proteklih 18 godina održavala javnu rasvjetu u našem gradu.

Podsjetimo, na području Mertojaka, Trstenika i Splita 3 ulične svjetiljke su prošle subote gorjele sve do 10 sati ujutro, umjesto do 6-6.30 sati, što je uobičajeno vrijeme njihova gašenja.
 

Milijunski biznis

Kako smo već pisali, 27. ožujka istekao je posljednji četverogodišnji ugovor Grada s tvrtkom "SEM 1986" pa je raspisano javno nadmetanje za šestomjesečni posao s Banovinom na kojem je izabrana tvrtka "Prolux" s cijenom od 2,89 milijuna kuna. Uz spomenutu firmu, na nadmetanje se javio i zagrebački "Elicom", te tvrtka "Svitlost", pravni sljednik "SEM-a 1986".

Iz sudskog registra vidljivo je da je ta kompanija osnovana u kolovozu prošle godine, kada je jedini njezin vlasnik bio Siniša Gašparević, koji je od ljeta 2015. do kraja rujna prošle godine bio član poslovodstva upravo "SEM-a 1986".

Naslovnica Split